Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Runkokatselmointi, vesikatto päälle, lattiaverkkoja ja IV-putkitusta

Vesikatto (ja runkokatselmointi)

Vesikatto saatiin päälle viime hetkellä ennen lumien tuloa!

Urakoitsija aloitti kattotiilien ladonnan keskiviikkoaamuna. Itse en malttanut olla kokonaan pois jaloista, vaan katselin vierestä homman sujumista ja autoin putkien läpivientien sekä lumiesteiden asentamisessa. Nämähän eivät kuuluneet urakkaan, vaan tehtiin tuntihommina. Muuta en oikein tainnut siinä ohessa saada tehtyäkään. Keskiviikkona homma eteni mukavasti, eli kun aamupäivästä tulin jossakin vaiheessa raksalle, oli oleskeluterassin  katto jo valmiina ja tiilien ladonta tienpuoleiselle lappeelle hyvässä vauhdissa. Illan hämärtyessä oli metsän puoleinenkin lape jo puolet tehtynä ja lumiesteet asennettuna. Kävin välillä K-Raudassa vaihtamassa viemärin poistoputken eristettyyn versioon (myivät puoliväkisin ensin eristämättömän, mutta Jarmo suositteli ehdottomasti eristettyä, jotta ei jäädä putkea tukkoon). Illan päälle virittelin olohuoneen ja porrasaukon kohdalle kevytpeitteet, jotta alakerrassa puhaltimilla tuotettava lämpö ei karkaisi niin nopeasti yläpohjasta läpi.

Keskiviikkona n. yhden maissa kävivät paikalla vastaava työnjohtaja Seppo Ahokas sekä Laukaan kunnan rakennusvalvonnasta Tapio Kainu. Oli runkokatselmoinnin aika. Samalla tehtiin myös hormikatselmus. Runkohan oli ollut pystyssä jo viikkoja ja "hieman" tehty hommia eteenpäin senkin jälkeen, mutta kyllähän katselmointi siitä huolimatta sujui mukavasti, eli runkoa pilkotti jostakin vielä sen verran, että katselmointi onnistui. Huomautettavaa löytyi lähinnä piipun ympärillä olevien yläpohjan koolauksien kakkoskakkosista, eli pari niistä oli turhan lähellä piippua. Nämä sovittiin ohennettavaksi alle vaaditun kolmen sentin paksuisiksi, jolloin ovat hyväksyttyjä.

Torstaiaamuna katselin säätiedotusta ja sadetutkaa, jonka mukaan lumisateen pitäisi alkaa n. yhdeksän maissa. Lähdin siis heti aamusta raksalle ajatuksella, että auttelen katon laittamisesssa, eli mitä pikemmin se tulee valmiiksi, sitä vähemmän lumisade haittaa. Asentelin läpivientejä ja poistoputkia sekä piipun viereen yhden kattosillan pätkän. Katon lapetikkaat olivatkin helppoa mallia à la Monier, eli lapetikkaat koostuvat yksittäisistä askelmista, jossa pujotetaan vain kannake ylemmän varvin kattoruoteen alle ja homma on valmis.

Kello oli hieman vajaa yksitoista aamupäivällä, kun viimeinen katonpätkä, eli kodinhoitohuoneen katos oli työn alla. Tässä vaiheessa alkoi lunta tulla taivaalta. Homma olikin kohta valmis ja katto talon päällä viime hetkellä. Lunta sateli illan ja yön mittaan mukavasti, reilut kymmenen senttiä, joten ajoitus osui siis katon teon osalta nappiin, joskin hieman viimetippaan :)
 
Tässä kuvia katon teosta:

Tilanne keskiviikkona loppuiltapäivästä. Tien puoleinen lape on lähes valmis. Pahoittelen kuvan suttuisuutta. Kamerakäsi ei ollut vakaa loppuiltapäivän hämäryydessä...

Torstaiaamupäivä n. yhdentoista maissa. Viimeinen katonpätkä menossa ja lunta alkoi satamaan...

Hetken päästä olikin uudella hienolla katolla jo ensimmäinen lumipeite, joka illan ja yön aikana vahvistui reilu kymmenensenttiseksi.

Lattiaverkot

Lopun torstaipäivästä tein styroxisoiroja seinän alapintaan, leikkelin ja liimailin radonkermiä sekä siivosin alakerran perjantaita varten, jotta pääsisimme Mikon kanssa nostelemaan lattiaverkkoja sisälle. Päivä venähti taas pitkäksi ennen kuin kaikki oli valmista.

Mikko tuli siis auttelemaan perjantaiaamuna muutamaksi tunniksi. Ensin leikkasimme uunin alusen vahvistetun laatan alle tulevan verkon palasen sekä siihen harjateräksiä. Loppujen lopuksi aiemmin hieman kesken jäänyt lattiaeristeiden asennus olikin tietämättäni tullut valmiiksi, eli Ahokkaan Seppo ehdotti, että valaisin laatan uunin alle hieman laajempana, eli niitä muutamia soiroja ei sitten tarvinnutkaan leikeillä enää.

Kun saimme uunin alle palaset leikeltyä, nostimme  lattiaverkkoja sen verran sisälle, että saimme tehtyä pesutilapäädyn verkotuksen. Verkot mahtuivat onneksi juuri ja juuri ruokailutilan ulko-ovesta sisään. Onneksi oviaukko on 230 cm korkea, muuten olisi ollut hieman hankaluuksia. Verkkojen pituusjako meni mukavasti pesutilapäätyyn ja saimmekin melko vaivattomasti verkot leikeltyä ja paikoilleen. Sen jälkeen nostelimme vielä sen verran verkkoja sisälle, että ne riittävät muihin tiloihin. Pari verkkoa saatiin nostettua suoraan paikoilleen, kun niistä ei tarvinnut leikellä. Loput jäivät minulle leikeltäväksi ja nosteltavaksi.

Mikon poistuttua jatkoin verkkojen asennusta. Homma eteni mukavasti ja pienten tuumaustaukojen ansiosta (tai niistä huolimatta?) sain soviteltua verkot kohtuullisen tehokkaasti siten, että verkkoa ei juuri mennyt hukkaan. Illalla homma oli mukavassa vaiheessa, eli muutama verkonpala leikkaamatta ja sovittamatta paikoilleen. Lisäksi raudoituskorokkeet puuttuvat vielä kokonaan.

Aiemmin päivällä olin saanut urakoitsijalta tiedon, että puhallusvilla olisi tulossa alkuviikosta ennen lattianvalua, joten sovimme, että teen yläpohjan IV-putkitukset valmiiksi maanantai-iltaan mennessä. Lauri olisi tulossa lauantaina avuksi, joten silloin keskittyisimme IV-putkituksiin.

Lattiaverkot leikeltynä lähes kokonaan. Tässä ruokailutila ja keittiö, taustalla portaikko ja eteinen.

Uunin alle tulee vahvistettu laatta. Rautaakin on siinä alla mukavasti.


IV-putkitusta

Lauantaipäivä lähti käyntiin hieman hitaasti, eli kävin ensin taas K-Raudassa täydentämässä putkivarastoa. Aloittelin hommia puolen päivän maissa, kun Lauri kurvasi pihaan. Kävimme heti töihin käsiksi, eli Lauri aloitti putkien villoitusta ja itse kävin viemärin tuuletusputken kimppuun. Leikkelin sopivat palaset ja aloin sovittelemaan palasia paikoilleen. Muuten meni hyvin, mutta viimeistä liitosta en saanut kiinni. Ensin piti käydä löysäämässä alakerrassa viemärin kannaketta, jotta putki antaisi periksi ja sen jälkeen saimme liitoksen kiinni.

Välillä kahvittelimme ja sen jälkeen laitoimme viimeisen väliaikaisen oven paikoilleen. Ruokailutilan oviaukossa oli ollut styroxilevyviritys, jonka ansiosta kaikki lämpö ei ollut karannut talosta. Itse asiassa toin aamulla lämpömittarin mukanani ja sen mukaan alakerrassa oli jo 12 astetta lämmintä huolimatta yläpohjasta puuttuvasta eristeestä. Olohuoneen yläkerran osan ja porrasaukon peittävistä peitteistä oli siis selkeästi hyötyä. Pienensin hieman lämmittimien termostaatteja, jotta niiden ei tarvitse koko ajan huutaa täysillä (ja tehdä sähkölaskua).

Jatkoimme vielä putkitus- ja eristystöitä. Mm. toimme jäteilmakanavan alakerrasta yläkerran läpi yläpohjaan. Jäteilmakanavan eristimme armaflex-eristeellä. Armaflex-eristeellä on erittäin kätevä tehdä höyrytiiviyttä vaativien IV-putkitusten eristäminen. Eli sisätilassa pitää sellaiset IV-putket eristää höyrytiiviisti, joissa kulkee selvästi huoneilmaa kylmempää ilmaa. Muutoin ko. putket hikoilevat, eli sisäilmassa oleva vesi kondensoituu putken ulkopintaan ja kastelee sitten rakenteita. Meidän tapauksessa, kun ei tulekaan alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen poistoilmalämpöpumppua jäähdytyksellä, riittää kun jäteilmakanava ja raitisilmakanava eristetään höyrytiiviisti.

Sellaisen huomion tein armaflex-eristeestä, että se joustaa pituussuunnassa molempiin suuntiin kohtuullisen paljon, useita senttejä parin metrin matkalla. Tästä johtuen palaset kannattaa leikata muutaman sentin reilun mittaiseksi, jotta ne ovat varmasti riittävän pitkiä. Palasethan liimaillaan sitten toisiinsa siihen tarkoitukseen tehdyllä liimalla, jolloin saumatkin ovat höyrytiiviitä. Välipohjan ja yläpohjan höyrynsulun läpiviennit tein 160 mm putkille leikkaamalla 100 mm läpivientitiivistettä hieman suuremmaksi. Jostain syystä Uponor ei tee 160 mm putkelle läpivientitiiivisteitä. Huonoa palvelua... Jäin vielä miettimään, että olisiko läpiviennit pitänyt tehdä viemällä suoraan armaflexillä eristetyt putket muovin läpi, mutta nyt armaflex jäi siis höyrynsulkuun / läpivientitiivisteeseen kiinni. Täytynee vielä liimata sekin sauma.

Lauri lähti jossakin vaiheessa kotiin, mutta itse jäin vielä jatkamaan iltaa IV-putkitusten parissa. Pienimuotoinen aikataulustressi meinasi taas iskeä, kun homma tuntui etenevän tuskaisen hitaasti. Laittelinkin illalla viestiä sähkömiehelle, että hän ei tulisi ainakaan vielä maanantaina asentamaan lattialämmityskaapeleita (lattiaverkkojen laittohan on siis vielä hieman kesken). Sovimme, että hän tulee keskiviikkona, joten voin vielä maanantain keskittyä täysin IV-putkituksiin. Sain putkitukset valmiiksi yläpohjassa lukuunottamatta liesituulettimen poistoputkea, jonka päätin jättää maanantaille.

Uponorin ohjeen mukaan putkiliitoksia ei tarvitse kiinnittää toisiinsa esim. pop-niiteillä, vaan liitoksista pitäisi tulla tiiviitä ja pysyviä. IV-työnjohtajan Pasi Puupposen mukaan kuitenkin muovikanavankin liitokset pitää kiinnittää toisiinsa tukevasti. Niinpä olen kiinnittänyt kaikki liitokset pop-niiteillä tai ruuveilla. Lisäksi olen teipannut vielä saumat ilmastointiteipillä. Pitäisi siis olla viimeisen päälle.

Kokeilin vielä loppuillasta, kuinka mukavaa IV-putkien villoitus onkaan. "Mukavaahan" se oli :). Päivä meinasi venähtää taas hieman. Lopettelin hommia kahdeltatoista illalla. Stressitaso hieman laski, kun villoitus eteni niin mukavasti. Ehkä maanantaista tulee vielä ihan hyvä päivä!

Kuvia ei tullut otettua vieläkään IV-putkituksista. Täytynee lisätä myöhempiin kirjoituksiin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti