Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

Yleiskuvaus

Onkohan tämä nyt puolitoista- vai kaksikerroksinen ratkaisu. Joka tapauksessa kaksitasoinen, jossa alakerrassa yleiset tilat (oh, k, khh, saunatilat, kirjasto/työhuone/vierashuone) ja yläkerrassa neljä makuuhuonetta + pieni aula sekä wc. Lattiat ovat yläkerrassa ulkoseinään saakka, mutta huonekorkeus jää vajaaksi, eli osan matkaa vinokattoinen.

Mallin talolle löysimme alun perin Lapplin mallistosta (http://www.lappli.fi/suomi/talomallistot/asuntomessutalot/mustarastas-164-b). Taisi olla niin, että Heljä ihastui ko. talon ulkonäköön ja siitä sitten lähdettiin katsomaan, miten saataisiin meille sopiva ratkaisu. Tykästyttiin tuohon korkeaan olohuoneeseen, kun vanhassakin oli lähes neljä metriä korkea. Joo, taitaahan tuo korkea olohuone olla vähän muotiakin tänä päivänä, vai liekö jo ohi menossa. Muodin mukaan me ei kuitenkaan olla tekemässä, vaan itsellemme sopivaa.

Rakenteena tulee olemaan puurunko mineraalivilloitettuna ja höyrynsulkuna muovi. Yläpohjassa puhallusvilla. Lämmitysratkaisu tullee olemaan suora sähkölämmitys, ilmalämpöpumput sekä laadukas paikalla muurattu takka. ILPillä saa talon kesällä tarvittaessa jäähtymään (viime kesä osoitti, että Suomessakin tarvitaan jäähdytystä).

Pihaan tulee autotalli/-katos + varastorakennus. Lisäksi haaveissa on pihasauna, johon tarpeet saadaan pitkälti oman tontin puista. Autotallirakennus olisi tarkoitus tehdä samalla aikataululla, kuin talo, mutta pihasauna jäänee myöhemmäksi.

Tontti on 5 000 m2, josta osa metsää ja jonkin verran peltoa. Piha-alueessa pyritään pääsemään mahdollisimman helpolla, eli hyödynnetään tontilla jo oleva pellonpala ja tehdään jonkin verran uutta nurmikkoa. Luonnontilaiseksi jäänee sitten n. puolet tontista.

Tontille ei saa kunnallistekniikkaa (vesiosuuskunta on vieressä, mutta v. 2002 aloitettu osuuskunta on jo nyt täynnä, kun eivät ole varautuneet kasvuun!), joten pihaan tulee porakaivo ja panospuhdistamo.