Kirjoitetaanpa vaihteeksi kronologisesti:
Maanantai 8.11.
Maanantaipäivä alkoi aikaisin, kun Mikan kanssa sovittiin, että hän tuo koneen edellisenä iltana tontille ja aloitetaan seitsemältä työt. Siispä piti maanantaiaamuna asetella tulitikut silmiin ja kömpiä tontille aikaisin. Pääsin paikalle hieman yli seitsemän, jolloin Mika olikin jo kaivanut puhdistamolle kuopan ja nostanut puhdistamon kuoppaan.
Siinä hieman mallailtiin ja viilattiin vielä kuoppaa hiekan kanssa sopivaksi. Lopulta nostettiin puhdistamo taas kuoppaan ja liitettiin viemäriputki puhdistamon toiseen päähän. Kaivanto, joka aiemmin syksyllä jäi kesken ja johon viemäriputken sekä salaojan ja sadevesiputken purkuputkien päät jäivät, jäi sillä tavalla huonosti, että siihen kerääntyi vettä. Tästä johtuen sadevesiputken ja salaojaputken sisään oli liettynyt savivelliä ja tietysti kuivuessaan kovettunut sinne. Niinpä jouduin katkaisemaan hieman näitä putkia. Viemäriputkeen olin onneksi laittanut asennustulpan, joten se oli ihan kunnossa.
Olin viikonloppuna saanut tontin ympärysmaiden omistajilta luvan, että voimme viedä puhdistamon purkuputken suoraan heidän tonttinsa läpi maantieojaan. Heillä on siis pieni maakaistale meidän tontin ja Saviontien välissä kevyen liikenteen väylän varausta varten. Tämä mahdollisti samalla sen, että puhdistamon kuoppa pystyttiin salaojittamaan ja näin varmistamaan, että mahdollisesti kuoppaan kertyvä vesi ei pullauta puhdistamoa jonakin kauniina kevätpäivänä ylös. Salaojaputki asennettiin puhdistamon kuopan pohjalle ja vietiin samassa kaivannossa purkuputken kanssa maantieojaan. Putkien päälle asennettiin koko matkalle EPS-eriste (siis styroxia), joten purkuputken ei pitäisi jäätyä.
Itse puhdistamon asennus oli helppo homma. Eli kun se oli upotettu kuoppaansa ja peitetty lähes kokonaan, avasin huoltokaivojen kannet ja nostelin romppeet ylös. Olin jo etukäteen tutustunut asennusohjeisiin, joten asennus meni kuin vettä vaan :). Lähinnä piti osata nostaa romppeet ylös toisesta huoltokaivosta ja nostaa ne toiseen huoltokaivoon oikeassa järjestyksessä liittäen samalla puhdistamon ilmapumppausletkustot oikeisiin liittimiin. Sekin oli tehty helpoksi, kun liittimet ja letkut olivat värikoodattuja. Eli keltainen letku keltaiseen liittimeen jne. Sitten vain sähkökytkentärasia kiinni huoltokaivon kylkeen ja odotellaan, että sähkömies kytkee sähköt puhdistamolle. Asennuksen helppouden osalta voin siis ainakin suositella valitsemaani Uponor Clean I -puhdistamoa. Käytöstä ja puhdistustuloksista en vielä osaa sanoa, palataan niihin myöhemmin.
Puhdistamo ankkuroitiin sitä varten suunnitellun ankkurointijärjestelmän avulla. Kuopan pohjalle tuli kuusi pyöreää, n. puoli metriä halkaisijaltaan olevaa levyä, jotka kytkettiin aina pareittain toisiinsa sidontaliinan avulla puhdistamon yli. Sen verran pitää negatiivista palautetta antaa Uponorille, että sidontaliinoissa on kyllä säästetty väärässä kohdassa. Eli hieman tuli sellainen tutina, että jos puhdistamo veden paineen vuoksi aikoisi nousta ylös, eivät paketin mukana tulleet liinat kyllä sitä pidättele. Tässä kohtaa on säästetty siis mielestäni väärässä kohdassa muutama euro.
Toinen asia, josta voi kritisoida Uponoria, on huoltokaivojen kiinnityssauma. Eli huoltokaivot (siis pystytötsät) ovat irrallisia osia, jotka kiinnitetään asennusvaiheessa puhdistamoon. Ensinnäkin niihin tulevien tiivisteiden saaminen tiiviisti paikoilleen on kohtuullisen mahdoton urakka. Lisäksi kaivoissa on vain kaksi kiinnityskorvaketta / kaivo ja niitä kiristäessä käy väkisin sillä tavalla, että kaivon muovi vääntyy vinoon. Asia korjaantuisi todennäköisesti siten, että kummassakin kaivossa olisi neljä kiinnityskorvaketta.
Puhdistamon asennus jäi maanantaina sille mallille, että routaeristeet puuttuivat ja loput täytöt olivat tekemättä.
Sitten kävimme porakaivon suojakaivon kimppuun. Mika kaivoi kuoppaa ja siinä kohtaa tulikin kiva ylläri, eli porakaivo oli porattu ison kivenlohkareen läpi ja tämä kivi oli melko pinnassa. Alunperin oli tarkoitus, että laitan suojakaivolle yhteensä puolitoista metriä betonirenkaita (metrinen + puolimetrinen). Nyt kävi sitten niin, että käytännössä paikalle mahtui hyvin vain metrinen rengas. Varmistin putkimieheltä, että porakaivon romppeet (mm. paisuntasäiliö) mahtuvat metrisen renkaan sisään ja asensimme sitten vain toisen renkaan.
Ennen tätä vedimme kuitenkin vesijohdon sitä varten maahan upotettuun suojaputkeen. Olin kesällä unohtanut "naruttaa" tämän suojaputken, joten ujutin ensin suojaputkeen vetonarun, jolla putkea vedettiin läpi. Tähän sain hyvän vinkin urakoitsijalta, eli imurilla vedetään naru läpi. Se meni vielä hienosti, mutta sen jälkeen alkoi sitten hikinen urakka. Ilmeisesti olin onnistunut johonkin kohtaa tekemään suojaputkeen oikein kunnollisen hidastusshikaanin, koska vesijohto meni sen verran nihkeästi suojaputkeen. Ensin vesijohto meni muutaman metrin eteenpäin eikä sen jälkeen mennyt yhtään, vaikka kuinka veti ja työnsi. Mika työnsi toisesta päästä ja minä vedin toisesta päästä narusta. Muotoilimme välillä vesijohdon pään uusiksi ja laitoimme liukastusvoidetta. Hikisen parituntisen urakan päätteeksi vesijohdon pää vihdoin tuli esiin suojaputken toisesta päästä. Siinä vaiheessa narukin sanoi jo naks. Onneksi pääsimme nyt vetämään suoraan putkesta. Jossakin täytyi olla todella jyrkät mutkat, koska kahteen mieheen saimme edelleen kiskoa sentti kerrallaan vesijohtoa esiin. Lopulta saimme vedettyä sitä riittävän pitkälti.
Sen jälkeen heitimme kolmivaihekaapelin kaivoon sekä asensimme salaojituksen kaivolle. Salaojituksen tarkoituksena on siis varmistaa, että suojakaivoon mahdollisesti kertyvä vesi (esim. valumavedet tai porakaivosta tulviva vesi) lähtisi livohkaan heti eikä huomenna ja näin porakaivon vesi olisi edelleen pohjavettä eikä pintavettä, sekä lisäksi porakaivossa olevat romppeet säilyisivät paremmassa kunnossa. Tämä homma jäikin sitten tähän vaiheeseen, lähinnä illan päälle asensin vielä routaeristeet kuoppaan vesijohdon päälle.
Alunperin tarkoitus oli, että vaikka Mika tulee maanantaiksi ja tiistaiksi, minä jatkan lattiaeristeen laittoa ja autan Mikaa vain tarvittaessa. Käytännössä kävi kuitenkin niin, että hommaa riitti puhdistamon ja kaivon kanssa siihen malliin, että pääsin lattiaeristeen kimppuun vasta, kun Mika oli lähtenyt pois. Urakoin hommaa eteenpäin parhaan kykyni mukaan ja sainkin pesutilapäädyn ihan hyvälle mallille. Lähdin kotiin vasta hieman ennen puoltayötä, joten pitkähkö päivä tuli tehtyä. Mikko olisi tulossa avuksi tiistaina, joten se hieman helpotti oloa.
Tässä kuvia maanantailta:
Puhdistamo kuopassaan, osittain täytettynä. Huomaa kohtuullisen rimpulat ankkurointiliinat! |
Puhdistamo salaojitettiin maantieojaan. |
Puhdistamon huoltokaivojen tiivistys / kiinnitys vaatisi jatkokehitystä. Nyt tiiviste jäi hieman irvistämään. Saa nähdä, kuinka paljon puhdistamme kaivoon vuotavia pintavesiä... |
Asennus oli helppo, mutta tavarat olivat jossakin vaiheessa levällään. |
Tiistai 9.11.
Olin jo edellisenä iltana luvannut Mikalle, että en varmasti tule yhtä aikaisin paikalle, kuin maanantaina. Niinpä kömmin paikalle vasta puoli yhdeksän maissa. Mika oli tässä vaiheessa jo peitellyt maanantaina eristämäni osat, eristänyt loput porakaivon purkuputkesta ja peitellyt ne. Pääsinkin heti lennosta tekemään puhdistamon routaeristystä. Säätiedotus oli luvannut iltapäivästä alkaen lumisadetta ja jopa myrskyä. Siinä eristeitä asentaessa tuuli välillä enteilikin sadetta. Sain eristeet valmiiksi sopivasti samalla, kun Mika jatkoi porakaivon kimpussa. Mikan tullessa ruokatunnilta eristys oli valmis ja kaivanto voitiin täyttää loppuun.
Mika oli touhunnut myös porakaivon kimpussa siihen malliin, että pääsin tekemään sen eristyksiä. Leikkelin finfoamista (sininen eriste, toim. huom.) soiroja, joiden reunat viistin suurinpiirtein sopivaksi kaivonrenkaan muoto huomioiden.
Tässä välissä Mikko tuli paikalle ja totesimme, että talon sisällä olisi huomattavasti mukavampi työskennellä, jos kodinhoitohuoneen päädyssä olisi ovet paikoillaan eikä tuuli näin ollen tulisi suoraan sisään. Niinpä käytimme hetken aikaa kahden väliaikaisen oven asennukseen. Olin saanut ostettua jokaiseen oviaukkoon väliaikaisen oven edullisesti eräästä remonttikohteesta. Näin ei tarvitse pilata lopullisia ovia rakennusaikaisella sotkemisella ja rikkomisella. Mikko oli tarkka ovien asennuksessa ja huolehti, että ne tulivat varmasti pystyyn ja kiinnitettyä kunnolla. Minulle olisi riittänyt hieman sinne päin meininki, olihan kyseessä vain väliaikainen ratkaisu, mutta ehkä parempi näin. Ovien asennus vei pitkähkön tovin ja kaivon eristeen asennus tietenkin seisoi sillä aikaa.
Mikalla riitti onneksi tekemistä pihan takareunan salaojituksen kanssa. Olimme nimittäin päättäneet tehdä pihan salaojituksen kerralla kuntoon ja asentaa pihan perällä olevan kallion juureen salaojituksen. Näin sulamis- ja muut pintavedet lähtevät pihalta nopeammin pois eivätkä jää seisomaan pihalle. Pohja on nimittäin niin kovaa savea, että se ei ime juuri mitään, mikä on tullut huomattua syksyn aikana. Eli pihan takanurkassa on koko syksyn seissyt iso vesilammikko. Salaojitus menee nyt siis koko pihan perältä ja sen purku on pellonpalan yläpäädyssä. Salaojitusta asentaessamme teimme putkeen valmiiksi jo pihasaunaa varten haaran, eli kun pihasaunan pohjat kaivetaan ensi kesänä, on sen salaojitus jo melkein valmis.
Leikkelin siis loput eristesoirot valmiiksi ja sidoin sitten soirot rautalangalla kaivon ympärille. Sen jälkeen otin esille uretaanipistoolin ja laitoin joka saumaan uretaania. Nyt pitäisi olla ainakin pystyeriste kohtuullisen hyvä. Uretaanipyssy oli hyvä ostos, vaikka loppupelissä sillä onkin aika vähän käyttöä. Sillä on kuitenkin niin kätevä tiivistää eri kokoiset saumat, että en ole vielä katunut ostosta. Kalliihko se tosin oli, kun maksoi Rautiassa lähes kolmekymppiä. Myöhemmin huomasin, että Kodin Terrasta olisi saanut lähes vastaavan puoleen hintaan. No, siinä tilanteessa ei ollut valinnan varaa, kun sitä tarvittiin nopeasti.
Kun olin saanut eristesoirot tiivistettyä, Mika teki kaivon ympäryksen täytöt sille mallille, että minulle jäi vielä vaakaeristeen asennus. Mika kaivoi lopuksi vielä autotallin kulmalta sadevesiputken purkuputken paikoilleen. Sen kaivantoa asentaessa piti hieman arvuutella, että mihinkähän se sähkökaapeli tulikaan upotettua. No, ei tällä kertaa osuttu siihen.
Mika jätti koneen vielä tontille ja sovimme, että hän tulee vielä torstaina tekemään kesken jääneet täytöt loppuun ja samalla nostetaan ajopihan tasoa murskeella. Niinpä pääsin sitten taas lattiaeristeen kimppuun.
Mikko oli tällä välin saanut pesutilapäädyn lattiaeristeet valmiiksi ja minä aloitinkin tasoittamaan sepeliä muualla. Lähinnä työnjako meni siten, että minä tasoitin sepeliä ja Mikko asensi eristettä. Välillä syötiin pizzaa ja juotiin kahvia. Ilta venyi taas mukavan pitkäksi, eli Mikko lähti joskus kymmenen maissa ja itse tein vielä silmät ristissä hommia reilun tunnin verran. Lopputulos oli, että saimme olohuoneen ja eteisen osalta homman erittäin hyvälle mallille. Suuri kiitos Mikolle avusta!
Kuvia päivän työvaiheista:
Puhdistamo routaeristettiin huolella. Puhdistamon purkuvesien tarkistusputki tuli hieman vinoon asentoon johtuen siitä, että tuossa kohtaa putki "syöksyy" alas. |
Porakaivon suojakaivon pystyeriste saumat tiivistettynä. Etsi kuvasta sauma, joka tiivistettiin ensimmäisenä ja jossa harjoittelin uretaanipyssyn käyttöä :) |
Tälle mallille saatiin lattiaeristeet tiistaina. |
Keskiviikko 10.11.
Lattiaeristettä, mitäpä muuta. Eli tein taas pitkän päivän lähinnä lattiaeristeen kimpussa. Olin jossakin vaiheessa varmistanut Ahokkaan Sepolta, että pesutilojen osalta radonkermi tuli periaatteessa väärin asennetuksi, mutta ei siitä suurta haittaakaan ole, koska ensinnäkin niissä tiloissa on poistoventtiilit, joten radon häviää aika liukkaasti ulkoilmaan ja lisäksi höyrynsulkumuovi tulee kuitenkin vielä valun alle ja se estänee myös radonin nousua huonetilaan. Kaiken lisäksi tontin maaperä on sellainen (kivikovaa savea), että ylipäätään siitä ei pitäisi radonia nousta. Lähinnä jos täyttöhiekan seassa on, niin sitten.
Jossakin välissä tein porakaivon ympärille vaakaeristeet, eli leikkasin taas finfoamista sopivan muotoisia paloja. Edellisenä yönä oli tullut lunta mukavasti, n. 15 senttiä. Onneksi olin peittänyt porakaivon kevytpeitteellä, joten ei tarvinnut kovin isoihin lapiohommiin ryhtyä heti alkuun. Laittelin finfoamin palaset paikoilleen ja heitin päälle muutaman lapiollisen hiekkaa, jotta pysyvät torstaihin saakka paikoillaan.
Lopettelin päivää puolen yön maissa ja lopputulos oli, että muutamaa styroxia vaille jäi, että putkimies pystyisi asentamaan kuumavesiputket myös keittiöön. Eli muutama levy pitäisi laittaa vielä torstaina.
Kuvia päivän töistä:
Muutama eristelevy puuttuu, jotta keittiöön saadaan kuumavesiputki. Keittiö on siis oikealla eikä näy kuvassa. |
Eteiseen päin. |
Torstai 11.11.
Torstaina ohjelmassa oli siis putkitöitä ja lisäksi Norosen Mika tuli tekemään jäljelle jääneitä töitä. Rentolan Jarmo tuli toisen miehen (Veli-Matti jotakin) kanssa paikalle puoli yhdeksän aikaan, jolloin itsekin tulin paikalle. Jarmo asentaisi porakaivopumpun ja muut siihen liittyvät vermeet ja Veli-Matti tekisi sillä aikaa putkitöitä. Mika oli jo peitellyt porakaivon ja aloitellut ajopihan tasauksia.
Itse tein erilaisia töitä päivän aikana, eli tasoittelin kaivonpohjaa, katkaisin porakaivon teräsputken oikeasta kohtaa sekä purin yläkerran lattian harvalaudoitusta sen verran, että saimme viemäröinnit tehtyä yläkerran vessalle. Porakaivoputken katkaisu meinasi olla haasteellista, kun kaivonrengas tuli asennettua niin lähelle putkea, mutta lopulta pienen painostamisen jälkeen rälläkkä suostui menemään ahtaasta raosta Mikan käsissä.
Yläkerran vessan viemärivedot ja radonputken veto saatiin lopulta tehtyä kohtuullisen hyvin siten, että ne eivät häiritse liikaa iv-kanaviston vetoja. Eli saatiin putket asennettua päällekkäin. Teknisen tilan ja kodinhoitohuoneen katto tulee nimittäin olemaan melkoista putkiviidakkoa ja kaikki liikenevä tila tulee tarpeeseen.
Tein vielä niiden muutaman styroxin asennuksen lattiaan, jotta kuumavesiputki saatiin vietyä keittiöön. Sen jälkeen motivaatio styroxin asennukseen lopahtikin, enkä jaksanut sitä hommaa vielä jatkaa. Taisin lopetella päivän ihan inhimilliseen aikaan tällä kertaa.
Päivän loppupuolella tulivat kattotiilet. Urakoitsija aikoo asentaa ne ensi, eli tällä viikolla.
Tältä päivältä en napsinut kuvia. Sen verran voisi vielä mainita, että pihan työt saatiin oikein mukavaan malliin, eli talvi meinaa vaan painaa päälle, joten puhdistamon upotus ja kaivon asennus tuli tehtyä aivan viime tipassa.
Perjantai 12.11. ja lauantai 13.11.
Perjantai ja lauantai meni lähinnä ostoksilla. Keskimaalla oli asiakasomistajapäivät ja tuli kierrettyä kaupoissa vertaamassa eri tuotteiden hintoja, jotta osasi ostaa oikeat tavarat oikeasta paikasta :). Olin jo aikaisemmin päättänyt ostaa Puzer Eeva -keskuspölynimurijärjestelmän Kodin Terrasta, koska se on siellä halvin, joten asiakasomistajapäivien 15 prosentin lisäale tuli hyvään saumaan. Tämän lisäksi tuli ostettua jo etukäteen suihkun sekoittajat, pesuhuoneen pesuallas sekä jotakin muuta. K-Raudassa sattui olemaan tarjouksessa keittiöhana samaa Grohen Eurosmart -sarjaa, jota aiemmin ostin K-Raudasta vessan hanoiksi. Tulipahan nyt sitten samaa sarjaa kodinhoitohuoneen hana. Keittiöön on tulossa Puustellin kautta Grohen Zedra. Eli suihkun sekoittajia lukuunottamatta (Oras Optima) kaikki hanat on sitten Grohen hanoja. Toivottavasti ovat hyvälaatuisia. Halpoja ne ovat ainakin kaikki olleet :)
Perjantaina sovin lattiavalun päivämäärän, eli 25.11. Siinä sattui sillä tavalla hyvin, että lattiamiehillä oli se päivä ainoa vapaa päivä ja taas sen jälkeen pitkään varattuna. Siihen mennessä pitäisi olla lattiaeristeet valmiina, raudoitukset valmiina ja lattialämmityskaapelit asennettuna. Aikaa on onneksi kohtuullisesti, joten ei toivottavasti tarvitse ihan samalla tahdilla tehdä, kuin viime viikolla.
Ostin K-Raudan tarjouksesta pari kappaletta lämpöpuhaltimia, joilla olisi tarkoitus saada taloa hieman lämmitettyä. Lattiamiehen mukaan lämpöä olisi hyvä olla vähintään 10 astetta, jotta talosta ei tule lämpimän betonin myötä turkkilaista saunaa.
Maanantai 15.11.
Maanantaina aloitin päivän asentamalla pääoven tilalle väliaikaisen oven. Siinä jumpatessa menikin yllättävän paljon aikaa, että ovi lopulta oli paikoillaan suurin piirtein suorassa asennossa. Onneksi urakoitsija asentaa lopulliset ovet, joten minun ei tarvitse niistä huolehtia.
Vielä jäi yksi ovi asentamatta, eli ruokailutilan ovi. Siihen on tulossa samanlainen väliaikainen ovi, kuin tekniseen tilaan ja kodinhoitohuoneeseen, joten sitä en pysty yksin asentamaan. Laitoinkin oviaukkoon nyt styroxista väliaikaisen eristeen, jotta sain kämppään lämmöt päälle. Laitoin tässä vaiheessa vain yhden puhaltimen päälle, katsotaan, mihin se kykenee.
Soitin jossakin vaiheessa urakoitsijalle kattotiilien asennuksesta ja sovimme, että minä asennan lumiesteiden alle tulevat tukilankut (lumiesteet ja niiden asennus eivät kuulu urakkaan, eli tekevät tuntitöinä). Loppupäivä menikin niitä värkkäillessä. Katolla oli jonkin verran lunta, jota sai lapioida / harjata edestä pois. Tässä vaiheessa se oli vielä suojalunta, joten lähti kohtuu liukkaasti. Tukilankkujen asennus oli hyvä kestotesti kesällä ostamalleni Hitachin akkuporakoneelle, koska ruuvasin lankut kiinni ohjeen mukaisesti 6x120 ruuveilla. Kävi ilmi, että tällaisten ruuvien ruuvaaminen on kohtuullisen työlästä hommaa koneelle. Kone kyllä jaksoi vääntää, mutta akku loppui yllättävän nopeasti. Eli ehkä n. 20 ruuvia pystyi vääntämään, jonka jälkeen akku oli tyhjä. Toinen akku ei ehtinyt latautua niin nopeasti, kuin toinen tyhjeni, joten hieman meni säätämiseksi homma.
Ilta pimeni, joten yhden lankun kiinnitys jäi tiistaille.
Tiistai 16.11.
Laitoin heti aamusta viimeisen lumiesteen tukilankun kiinni. Pakkanen oli kiristynyt yöllä ja katolla jäljellä oleva lumi oli mukavasti köntsähtänyt kiinni. Se ei tiedä hyvää urakoitsijalle, joka tuli tänään nostamaan kattotiilet katolle ja huomenna olisi tarkoitus aloittaa niiden asennus.
Jatkoin sitten lattiastyroxin laittoa edelleen. Mittailin samalla tulevaa lattialaatan paksuutta ja huomasin, että olohuoneessa (kuten jossakin muuallakin) laatan paksuus uhkaa ulkoseinän vieressä jäädä turhan ohueksi. Päätin sitten tehdä hieman ylimääräistä työtä ja purin olohuoneesta muutaman levyn pois. Poistin sepeliä jonkinlaisen kerroksen, reilun kottikärryllisen verran yhteensä, ja nyt näyttää paremmalta.
Urakoitsijan porukka tuli paikalle puolen päivän maissa kopistelemaan lunta pois katolta. Nosturi tuli pihaan yhdeltä ja kolmen tunnin nostelun jälkeen kattotiilet olivat katolla. Huomisen aikana ilmeisesti alkaa niiden asennus.
Sain lattiaeristeen asennuksen mukavalle mallille päivän lopuksi, eli ainoastaan leivinuunin alusen ympäriltä puuttuu siivut. Siihen asennetaan vielä radonkermi lähinnä kosteuskatkoksi.
Huomenna Rentolan Jarmo tulee tekemään loput putkiasennukset, mitä tässä vaiheessa tehdään (viime torstaina olivat lattiakaivojen korokerenkaat unohtuneet tukkuun ja yksi 90-asteen käyrä jäi uupumaan yläkerran viemäristä). Lisäksi urakoitsija aloittaa kattotiilien asennusta.
Minun pitäisi tehdä erilaisia pikkutöitä, jotka täytyy tehdä ennen lattianvalua, kuten radonkermien liimaus nurkkien limityksissä, styroxisoirojen asennus seinän alapintaan (lattiavalu ei tule siis alajuoksuun kiinni), lattiakaivojen ja joidenkin putkien kiinnitys uretaanilla, jotta ovat lattiavalunkin jälkeen oikealla paikallaan ja korossaan sekä jotakin muuta pientä. Lisäksi pitää tällä viikolla saada vielä lattiaverkot asennettua, mutta siihen saan toivottavasti talkooapua. Yksin se on turhan hankalaa.
Kuvia tiistailta:
Nosse se nostaa... Tiilet ovat siis katolla ja odottavat asennusta. |
Lattiaeristeet ovat hyvällä mallilla, vain uunin alusen ympäriltä puuttuu muutama siivu. |
Pesutilapääty näyttää tältä. Oranssit pömpelit ovat ostamiani lämmittimiä. |
Hienoa, että asennus onnistui Uponor puhdistamon osalta. Sähkömies siis hoiti vain kytkennän mutta sinä melkein kaiken muun? Toki ilmeisesti maansiirron ja kaivuun hoiti joku toinen sinulle? Meillä olisi jätevesijärjestelmän uusiminen ajankohtainen. Oletko Uponor WehoPuts järjestelmään tutustunut? En tiedä kuinka paljon eroaa tuosta Uponor Clean puhdistamosta. Ystäväni sitä meille on suositellut.
VastaaPoista