Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Piipun muurausta, LVI-töitä, ikkunoita ja muuta

Parissa viikossa on taas tapahtunut.

Piipun muuraus 26.10.

Tiistaina 26.10. muurattiin siis piippu. Kinnusen Timppa tuli paikalle hieman yli kahdeksan ja laitettiin heti ensimmäinen laastiannos myllyyn. Siitä lähti kymmentuntinen urakka käyntiin mukavasti. Itse sain juosta mukavaa kyytiä koko päivän tehden laastia, nostaen laastia telineille, nostaen tiiliä, katkoen rautalankaa jne. Onneksi olin jo edellisenä iltana vienyt tiiliä yläkertaan ja katollekin, joten niitä ei juuri tarvinnut juosta. Lisäksi Timpalla oli oma poikansa harjoittelemassa, joten minun ei tarvinnut ihan kaikkia aputöitä tehdä yksin. Homma etenikin ainakin omasta mielestäni tosi vauhdikkaasti metri per tunti -tahdilla. Lopulta kymmenen tunnin jälkeen kun Timppa kaartoi pihasta pois, oli reilu kahdeksanmetrinen piippu muurattu kokonaan, rapattu ullakon osalta ja palovillat kiinnitetty yläpohjan kohdalle. Eli mukavasti saatiin urakoitua.

Piipusta haluttiin lämpöä varaava, jonka vuoksi alunperinkin päätimme tehdä muuratun piipun ja lisäksi pelti sijoitettiin ylös siten, että se avataan ja suljetaan yläkerran aulasta. Piippu tullaan rappaamaan / slammaamaan samalla, kun uuni tehdään.

Saimme muuraukseen lainaksi urakoitsijalta alutelineet, joista oli erittäin suuri apu, eli ne mahtuivat mukavasti olohuoneeseen ja niiden päältä muuraus onnistui yläpohjaan asti. Laastia oli lisäksi mukava kantaa ylös telineiden portaikkoa pitkin. Katolle edellisenä iltana kantamani tiilikuorma tuli vahingossa optimoitua hyvin. Ainoastaan yksi ylimääräinen tiili piti heittää alas!

Timppa oli tyytyväinen siihen, että piippu muurataan tässä vaiheessa, ennen kuin vesikatto on valmiina. Hänen mukaansa nykyisin varsinkin valmistalotoimituksissa katto tehdään valmiiksi mahdollisimman aikaisin ja piippu muurataan sitten jälkikäteen. Tämä vaikeuttaa kuulemma muurausta huomattavasti. Lisäksi, jos keli on samanlainen, kuin nyt oli, on homma jo vaarallistakin. Nyt oli helppo tuoda tiiliä kattoruoteiden päälle asennetulle lavalle ja pomppia katolla ruoteiden päällä. Lisäksi aluskatteen läpivienti oli helppo tiivistää kunnolla.

Reilu kaksi tuntia muurattu. Muuraus aloitettiin uunin anturan päältä, jonka päälle tulee vielä lattiavalua. Sen vuoksi hormin aukko on hieman korkeammalla.

Viiden tunnin jälkeen mentiin jo melkein katonrajassa. Alutelineet olivat todella suuri helpotus.

Viimeistä varvia ilta-auringon paisteessa. Lämpötila oli jo pakkasen puolella.

IV-kanavia ja putkitöitä

IV-tarvikkeet tulivat samassa kuormassa piipputarvikkeiden kanssa ja aloittelinkin viime viikon lopulla IV-putkituksia. IV-suunnitelma meni joiltakin osin täysin uusiksi, eli välipohjapalkisto on eri suuntainen, kuin suunnitelmaa tehdessä oletettiin. Tämän vuoksi joudun hieman soveltamaan ja tekemään erilaisia reitityksiä. Yläkertaan avoimen olohuoneen ja välipohjapalkiston suunnan vuoksi keittiön ja kirjasto/työhuoneen iv-putket joudutaan viemään yläpohjan kautta. Alasviennit tehdään väliseinissä ja tästä syystä pari yläkerran väliseinää tulee hieman suunniteltua järeämmäksi, eli 20 cm paksuksi.

Muovikanavien asennus on kohtuullisen simppeliä hommaa, mutta silti homma tuntuu etenevän tosi hitaasti. Johtunee osittain siitä, että käytän hieman liikaa aikaa pähkäämiseen (eli suunnitteluun eli sen varmistamiseen, että kaikki nyt varmasti tulee tehtyä kerralla oikein) ja kaikesta pähkäämisestä huolimatta on saanut tehdä joitakin asioita uudestaan. Olin jo alunperin suunnitellut, että vaihdan yhden yläpohjaan suunnitelmassa sijoitetun äänenvaimentimen paikan yläkerran vaatehuoneeseen, jonka kautta putket viedään yläpohjaan. Putkituksia tehdessä olin jo tämän unohtanut ja niinpä sain sitten siltä osin tehdä uudestaan.

Höyrynsulkujen läpiviennit tehdään solumuoviläpivientikappaleita käyttämällä, joten näiden työlästä teippaamista ei tarvitse tehdä. Uponorin asennusohjeen mukaan liitoksia ei tarvitse erikseen kiinnittää ja tiivistää, koska liitoksista tulee tiukat. IV-/KVV-työnjohtaja Puupposen Pasi (joka myös teki suunnitelman) oli kuitenkin sitä mieltä, että jokainen liitos täytyy yhtä lailla kiinnittää muovikanavissa, kuin peltikanavissakin. Näin ollen kiinnitän siis kaikki liitokset. Osan popniittaan ja osan ruuvaan ruuveilla. Lisäksi kiepautan ilmastointiteipillä vielä liitokset, joten eivät ainakaan vuoda.

IV-putkituksia olen tehnyt kohta viikon lähes täysipäiväisesti (tosin välillä asioilla juosten) ja vielä ei ole edes kaikki yläpohjan putkitukset valmiina. Villoitusta olen hieman aloitellut. Eli hitaasti etenee.

Yläpohjan Iv-putkia. Tässä vaiheessa odoteltiin vielä höyrynsulkumuovituksia, jonka jälkeen tehdään läpiviennit.

Keittiön IV-putket menevät välipohjassa ja nousevat sitten väliseinässä ylös. Yläkerran lattian harvalaudoitus on valmis. Piipun hormipelti on sijoitettu yläkerrasta käytettäväksi.

Putkimies kävi viime tiistaina tekemässä lattiastyroxin alle tulevat putkityöt, eli viemärivedot ja kylmävesiputkien asennukset. Itse toimin apumiehenä, eli kaivoin sepeliin urat putkivedoille. Kodinhoitohuoneen päätyyn tuli niin paljon viemärivetoja, että tuntui, että koko tämä pääty kaivetaan auki. Väliseinien sokkeliin joutui tekemään yhden reiän, josta vietiin keittiön viemäri ja vesijohto. Väliseinän antura on aika ylhäällä, eikä sitä viitsitty lähteä piikkaamaan, josta johtuen keittiön viemäri tulee osittain styroxien sisään, jotta saadaan riittävästi laskua. Jarmo sai päivän aikana kaikki tässä vaiheessa tehtävät työt valmiiksi, joten päivä oli oikein onnistunut.

Sovimme, että Jarmo tulee tekemään styroxin päälle tehtävät vedot ensi viikon torstaina, joten siihen mennessä minun pitää saada styroxit lattiaan. Samalla voitaisiin tehdä porakaivopumpun asennus, jos saan siihen mennessä kaivinkoneen tekemään kaivuutyöt (eli vesijohdon veto ja suojakaivon renkaiden asennus). Perjantaina soittelin kaivinkonemiehelle ja tuli ilmi, että ensi viikon alku on hänelle ainoa mahdollinen seuraavien viikkojen aikana. Sovittiin siis, että hän tulee ainakin maanantaiksi ja tiistaiksi, jolloin upotetaan puhdistamo, tehdään porakaivon suojakaivon asennus sekä pihan takalaitaan, eli kallion juureen salaojituksen asennus. Samalla mahdollisesti nostetaan ajopihaa jo lähemmäs lopullista korkoa.

Eli ensi viikosta tulee mukavan tiukka taas. Tästä johtuen keskeytinkin perjantaina IV-putkien asennuksen ja aloitin lattiastyroxin laittoa.

Kodinhoitohuoneen päätyä kaivettiin suurelta osin auki viemärivetojen vuoksi. Sepeliä oli mukava kaivaa :)
Väliseinän perustukseen tehtiin yksi reikä putkivetoja varten.

Kylmävesiputket tuotiin väliaikaiseen "jakotukkiin". Järkyttävä määrä putkia, tuleeko taloon todella noin monta vesipistettä? Kylmävesiputkea meni n. 100 metriä. Radonputki tuli tässä kohtaa tielle ja se piti alittaa. Viemäri menee noiden kylmävesiputkien alla.


Lattiastyroxien laittoa

Aloitin siis perjantaina lattiastyroxin laittoa. Aloitin työn "helpoimmasta" päästä, eli kodinhoitohuone/pesutila-osasta :) Tässä osassahan on lähes kaikki vesipisteet ja viemärit, joten homma on yhtä reikien tekemistä. Hyvä puoli asiassa on se, että kun tämä puoli (n. 1/3) on saatu valmiiksi, tulee loput talosta varmaan samassa ajassa valmiiksi.

Perjantai-iltapäiväksi tuli koko porukka mukaan raksalle, lähinnä raivaamaan pihasta roskia ja muuten siistimään paikkoja. Samalla vietettiin mukavaa nuotiohetkeä :)

Aloitin työn tasaamalla sepeliä. Sitä oli hieman liikaa tässä päädyssä ja koska ainakin keittiössä on hieman liian vähän, siirsin muutaman kuorman kottikärryillä sinne puolelle. Pitkiä lautoja ja mittakapuloita käyttämällä sain tasattua sepelikerroksen lopulta kohtuullisen helposti, tosin aikaa se vei muutaman tunnin. Sen jälkeen pääsin styroxien asennukseen.

Sen verran innostuin, kun pääsin taas uuteen hommaan käsiksi (IV-putkitukset alkoivat jo maistumaan puulta), että venytin päivää lähes puoleen yöhön. Viimeiset styroxit laitoin lattiaan puoli kahdeltatoista. Ihan hyvälle alulle sain, tosin puolet tästä päädystä on vielä tekemättä. Kun tilasin styroxia aiemmin syksyllä, tilasin yhden kerroksen edestä 10 cm paksua styroxia. Nykymääräyksethän vaativat alapohjan eristeeksi 20 senttiä styroxia, joten viiden sentin levyillä saisi tehdä neljä kerrosta. 10 sentin levyillä säästän siis yhden kerroksen teon työmäärässä. Styroxin hintahan on kuutioperusteinen, joten siihen tällä valinnalla ei ollut vaikutusta. Jäin vielä miettimään, että olisiko koko homman voinut tehdä kahdella 10 cm levyllä. Todennäköisesti olisi. Kolmen levyn käytössä on tosin se hyvä puoli, että saumat tulevat ainakin limitettyä eri kohtiin tehokkaasti.

Radonkatkojen tekeminen hieman mietitytti. Radonbitumi on sen verran jäykkää tavaraa, että oli pakko leikata kulmissa auki. Nyt olin sitten sen verran laiska, että en liimannut kulmia tiiviiksi (ei minulla kyllä liimaa olisi ollutkaan). No, onneksi höyrynsulkumuovi jää vielä valun alle toiseksi katkoksi. Lisäksi vein bitumin alimmaisen ja toiseksi alimmaisen styroxin väliin, joten se saattoi jäädä liian alas. Täytynee keskustella vielä Ahokkaan Sepon kanssa toteutuksesta, eli joudunko sittenkin tekemään taas jotakin uusiksi.

Makkaranpaistoa nuotiolla :)

Lidia kasteli jalkansa, joten niitä kuivateltiin samalla... Huomaa tyylikäs työmaakoppi taustalla :)

Tasoitettua sepeliä. Tämän päälle on mukava heittää styroxia.

15 cm styroxia paikoillaan pesuhuoneen, vessan ja saunan alla. Viemärien paikat ja putkivedot sattuivat mukavasti siten, että niiden lävistykset oli lopulta helppo tehdä.
Kodinhoitohuoneen puolellakin on jo hieman styroxia paikoillaan.

Ikkunoita ja muuta

Urakoitsija on tehnyt viimeisen parin viikon aikana mm. höyrynsulkujen ja sisäkoolausten asennuksen loppuun, katon puhallusvilloille koteloinnin sekä välipohjan harvalaudoituksen. Lisäksi ikkunat tulivat tämän viikon tiistaina, ja keskiviikkona urakoitsija laittoikin ne jo paikoilleen. Eli kun saisin vain väliaikaiset ovet paikoilleen, saataisiin talo lukkojen taakse, jonka jälkeen ei tarvitse joka ilta roudata työkaluja varastoon ja taas aamulla takaisin.

Linnut ovat kiusanneet viime viikkoina. Kun seinävilloitukset ovat olleet vielä ilman höyrynsulkumuovia, ovat talitintit hakeneet pesätarvikkeita talon sisältä. Ne ovat nokkineet jopa nyrkinkokoisia koloja seinävilloitukseen. Näitä sitten jouduttiin paikkailemaan ennen höyrynsulkumuovin asennusta. Ihmettelin, kun niille ei kelpaa maasta villa, vaan se pitää käydä nokkimassa seinästä ja naulasinkin sitten ulkoseiniin villanpalasia ajatuksella, että käyvät siitä nokkimassa helposti, eivätkä hakisi talon sisältä. Ei auttanut mitään, eli edelleen kävivät talon sisällä. Vasta, kun höyrynsulkumuovit laitettiin seiniin, loppui sisäseinien jäystäminen. Tosin edelleen nokkivat villaa yläpohjan puolelta, mutta siitä ei ole niin suurta haittaa, kun tilalle tulee kuitenkin puhallusvillaa.

Ensi viikon lopulla tulevat kattotiilet ja ne asennetaan sitten seuraavalla viikolla. Siinä yhteydessä saan loput yläpohjan IV-kanavistot valmiiksi läpivienteineen, joten yläpohja on sitten villoitusta vaille valmis. Kattoturvatuotteet on tarkoitus asentaa samalla vesikaton asennuksen kanssa, joten katto alkaa olla sitten valmis, tosin piipun pellitys täytyy vielä teettää.

Rakennuksen ilme muuttui heti ikkunoiden asennuksen jälkeen ja nyt alkaa jo saada hieman kuvaa, minkä näköinen talosta tulee. Ikkunoiden ilmeeseen tykästyimme heti, eli niissä tuli onnistunut valinta. Aiemmin harmittelin, että taloon ei tule lainkaan tuuletusikkunoita, mutta urakoitsija oli tämänkin miettinyt valmiiksi, eli yläkerran matalista ikkunoista joka toinen on tuuletusikkuna, joten makuuhuoneisiin tulee sittenkin tuuletusikkunat. Lisäksi ruokailutilan toinen ikkuna on tuuletusvarustuksella. Sinänsähän nykytekniikan oikein toimiessa tuuletusikkunoita ei pitäisi tarvita, mutta voi tulla tilanteita, jolloin niistä on hyötyä. Tällaiseksi voisi mainita esim. edellisessä talossamme tapahtuneen savuvahingon, eli eräänä syksynä uuniin tuli hieman huolimattoman sytyttämisen seurauksena savulukko ja sen jälkeen koko kämppä oli täynnä savua. Tällaisessa tilanteessa tuuletusikkunoista on hyötyä.

Ikkunatoimituksessa oli yksi virhe, eli pesuhuoneen ikkunasta oli jäänyt ristikko pois (tai siis pysty"rima"). Tämä virhe korjataan jossakin vaiheessa.

Tässä pari kuvaa tien puolelta:
Ikkunoiden ulkopuite on tummanharmaa ja samalla värillä on tarkoitus maalata smyygilaudat. Vuorilautoja ikkunoihin ei tule. Villanpala seinässä on siis naulaamani talitintin houkutuspala. Ei auttanut...

Vielä toinen kuvakulma.

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi. Itsekin taloprojektia suunnittelen ja on mielenkiintoista nähdä missä järjestyksessä työt etenevät. Paljon olet itse tehnyt. Finnfoam on keltaista XPS eristettä ja sininen Isoverin Styrofoamia. Lämpöarvojen suhteen ei tietääkseni ole kovin paljon eroavaisuuksia.

    VastaaPoista
  2. Vaikka aikataulu onkin ehkä tiukka, niin hienosti homma etenee. Meillä LVI-huolto nyt mökillä edessä ensi viikolla. Se on semmoinen, jota on jo hetki viivytelty, mutta nyt on aika. Hyvältä näyttää tuo talo jo rakennusvaiheessa. Nykyään varmaan jo valmis.

    VastaaPoista
  3. Siellä on kovasti aherrettu. Mukavaa, että tuo virhe ikkunatoimituksessa kuitenkin korjataan. Meilläkin on pienet urakat ja remontit edessä, samoin LVI-huolto pitäisi tehdä. Oli mukava lukea postausta, saa itsekin inspiraatiota. https://www.ukonputki.fi/lvi-huolto-ja--asennukset

    VastaaPoista