Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

maanantai 25. lokakuuta 2010

Tuulensuojalevytys ja villoitus

Jossakin vaiheessa näytti, että tontilla ei oikein tapahdu mitään. Syyksi paljastui se, että Paroc oli mokannut jotenkin villatoimituksen ja tilauslappu oli jäänyt pöydälle. Alunperin villojen piti tulla toissaviikon alussa, mutta ne tulivat sitten vasta viime viikon tiistaina. Urakoitsija alkoikin sitten vime keskiviikkona villoittamaan ja tuulensuojalevyttämään seiniä. Homma eteni sujuvasti seinä / päivä tahdilla ja tuli valmiiksi tänään.

Tässä vaiheessa voi jo todeta, että urakoitsija tekee kyllä hyvää jälkeä. Ainakaan toistaiseksi ei ole oikeastaan mitään huomautettavaa. Ehkä sen verran, jos jotakin täytyy kaivaa, niin "kurkihirren" ja kahden tukitolpan väliltä jäi höyrynsulkumuovi laittamatta. En tiedä, miten sen saa höyrytiiviiksi, vai aikovatko he vielä ujuttaa muovin siihen (vaatisi tosin ankkuripulttien poiston ja kurkihirren tunkkaamisen). Mutta kaiken kaikkiaan toimintaa leimaa laatu ja jälki on erinomaista. Eli rakennuttajan ei tarvitse olla vahtimassa, että asiat tehdään edes sinnepäin, vaan voi huoletta luottaa urakoitsijaan.

Kelitkin ovat suosineet rakentajaa, vaikka välillä lunta onkin pyryttänyt. Eli villoitus ja levytys on kuitenkin saatu tehtyä käytännössä täysin kuivissa olosuhteissa, eikä villojen kastumista ole tarvinnut pelätä. Mitä nyt lauantaina tuli sen verran lunta, että piti käydä sitä harjailemassa pois villoittamattomasta osasta, jotta ne olisivat kuivina tämänpäiväistä villoitusta varten.

Itsellä on ollut viime päivinä kiire asioiden järjestelyssä, kun yhtä aikaa tahtoo pukata turhan monta hommaa. Eli pitäisi vetää kiireen vilkkaa iv-putkia yläpohjaan, autotalli pitäisi saada alulle ja piippukin muurattua. Lisäksi putki- ja sähkötöiden aikatauluja pitää sovitella. Jossakin vaiheessa pitäisi lisäksi ottaa taas kaivinkone pihaan, eli puhdistamon upotus ja porakaivon renkaiden paikalleenlaitto sekä pihan eteenpäin vientiä pitäisi suorittaa.

Tänään pihaan tuli piippu- sekä iv-tarvikkeet. Huomiselle olen sopinut Kinnusen Timon kanssa piipun muurauksen ja tämä päivä menikin sitä valmistellessa. Eli purin tiililetkat pihasta sisälle taloon ja osa tiilistä katolle saakka sekä valmistelin muuten muurausta (betonimylly sisälle, vettä lämpiämään ja sitä rataa). Onneksi urakoitsija lainaa loistavan kätevää alu-telinettään, joten katollekin pääsi mukavasti suoraan telineen päältä. Katolla on siis tällä hetkellä kattotiilien ruoteet paikoillaan, joten ilman suurta riskiä sinne pääsi kipuamaan. Meinaan, jos talossa olisi ollut jo tiilikate päällä, olisi tiilien vienti katolle jäänyt kyllä tässä kelissä tekemättä. Tosin, jos Heljä olisi ollut tontilla, tuskin olisi minua katolle päästänyt :)

Huomenna on siis sitten piipunmuurausurakka. Saa nähdä, kuinka siitä selvitään. Toivotaan, että tulee valmiiksi asti huomisen aikana. Samalla suunnitellaan Timpan kanssa jo uunia, eli kerrotaan meidän idea ja katsotaan mitä Timppa tuumaa. Ajatuksena meillä on ollut tehdä hyvin pelkistetty takkaleivinuuni, jossa olohuoneeseen päin on takka ja ruokailutilaan 90-asteen kulmassa leivinuuni. Koko kompleksista pitää tulla riittävän iso ja varaava, jotta riittää talon lämmittämiseen. Muodoltaan uuni olisi käytännössä kantikas ja pinta tulisi varmaan rapattuna/slammattuna, ehkä antiikkilaastilla.

Lämmitysmuodon kanssa on muuten edelleen tullut jahkattua ja vihdoin olen tehnyt lopullisen päätöksen, eli sähkökaapelit lattiaan. Ei siis mitään tulevaisuuden varauksia, vaan tehdään investoinniltaan halpa ja käyttökuluiltaan kallis :) Tämän rinnalle ilmalämpöpumppu, jossa kaksi sisäyksikköä, toinen yläkertaan ja toinen alakertaan. Ilpillä saa sitten hoidettua myös jäähdytyksen. Eli ilppi tasaa sitten sähkönkulutusta ja hoitaa myös uunin lämmön paremman jakaantumisen.

Autotallin nosto-oven hankinta vie aikaa. Tavalliseen tapaan tulee kilpailutettua hieman liikaakin, kun yrittää löytää jostakin kohtuuhintaisen oven. Jännä homma, että standardikokoa olevan oven saa nettikaupasta alle viidensadan, mutta jos koko hieman poikkeaa tai tulee muu kuin valkoinen, hinta yli tuplaantuu. Eli alle tonnilla ei tunnu ovea löytyvän. Ei viitsi kuitenkaan laskea oven korkeutta, koska muutoin sinne ei mahdu pakettiautoa / pikkubussia.

Tässä vielä muutama kuva työvaiheista:
Parin päivän jälkeen näytti tältä. Eli seinä per päivä -tahtia mentiin alusta loppuun. Urakoitsija laittoi "ikkunat", eli ikkuna-aukkoihin muovit, jotta lumi / vesi ei sada enää sisään. Olivat muuten ihan tarpeelliset lumituiskussa!

Kolmannen päivän jälkeen. Tässä kuvassa näyttää hieman hassulta johtuen siitä, että kolme pientä ikkunaa on levytetty umpeen. Avataan sitten, kun ikkunat tulevat.

Villaleikkuri on erittäin pätevä apu villoituksessa. Minun ei tosin tarvitse villoittaa juuri mitään (lähinnä autotallin ja varaston väliseinä), mutta ammattimiehille tuosta on iso apu. Ja jälki on hyvää.

Kannoin tiiliä tänään sisälle. Niitä oli mukava könytä tikkaita pitkin yläkertaan :). IV-putket olisi voinut jättää vaikka ulos katokseen, nyt ne ovat ehkä hieman tiellä.

Kaikki tuulensuojalevytykset ja seinien villoitukset valmiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti