Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Asiat etenevät ja puut kaatuivat

Kesä on edennyt hieman verkkaisesti tontilla. Aika on mennyt lähinnä lomailuun ja siinä ohessa erilaisia rakennukseen liittyviä asioita hoitaessa.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä pitäisi valita, mutta ei ole vieläkään täyttä selvyyttä, mikä olisi lopullinen ratkaisu. Lämmitykseksi on kallistumassa suora sähkölämmitys alakerrassa vesikiertoisena ja yläkerrassa ehkäpä kattolämmitys. Ajatuksena on, että koska talo on lämmitysteknisesti melko yksinkertainen (ainakin omasta mielestäni), alakerrassa leivinuunia lämmittämällä pitäisi lämpö levitä kohtuullisen hyvin yläkertaan, joten siellä ei lämmitys juuri koskaan ole päällä. Alakerran vesikierto tulisi nyt mahdollisesti sellaisella kattilalla, johon pystyy myöhemmin liittämään vesi-ilmalämpöpumpun tai maalämmön.

Ilmanvaihtokonetta valitessa ja netistä eri koneiden suosituksia lukiessa uppoaa sellaiseen suohon, että sieltä on vaikea nousta. Alunperin tarkoitus oli ottaa Nilanin EC tai EC9, mutta nyt ongelmaksi on muodostunut se, että ko. laite on ilmanvaihdon tehoiltaan liian pieni meidän taloon. Tai ainakin juuri niillä rajoilla. Tämän vuoksi olisimme päätymässä erilliseen sähkökattilaan ja IV-koneeseen. Jäähdytys on sitten ratkaistava muulla tavalla. Nämä viime viikot ovat olleet oikein hyviä muistuttamaan, että Suomenkin kesä voi olla todella tukala, jos talossa ei ole minkäänlaista jäähdytystä. Tuossa Nilanin koneessahan on samassa jäähdytys, joten sekin olisi tullut ratkaistua siinä samalla. Jos en saa Nilania tuohon, pitää asentaa erillinen ilmalämpöpumppu jo pelkästään jäähdytyksen takia.

Puut kaatuivat tämän viikon maanantaina ja tiistaina. Alunperin oli tarkoitus, että kaadan ne kaverin kanssa, mutta otin onkeeni Pekan vinkistä, että ei ne ammattimetsurit niin kauheasti veloita. Soitinkin sitten J. Hiekkavirralle, joka riehui maanantai- ja tiistaiaamut tontilla. Ilmat olivat niin lämpöiset (yli 30 astetta), että hän tuli jo neljän jälkeen tontille ja lähti kohtuu aikaisin. Itse tulin tontille vasta kahdeksan maissa ja vaikka tein lähinnä latvusten karsintaa ja joidenkin pienempien puiden sahausta, sain siinä ihan riittävästi hikeä pintaan! Koko urakka itse tehtynä olisi ollut hiukka liian iso ja todennäköisesti olisin vieläkin tontilla kaatelemassa puita. Loppulasku oli hiukan yli 300 euroa, joten olen erittäin tyytyväinen ratkaisuuni. Säästetään tuo 300 euroa sitten jossakin sellaisessa paikassa, joka ei ole ihan niin hikistä puuhaa.

Honkosen Erkki kävi katsomassa sahalle sopivan paikan ja mihin tukkipino pitäisi asettaa, jotta sahaus onnistuu näpsäkästi. Tämän jälkeen sovin puiden siirron melkein naapurissa asuvan Reinin Jarin kanssa. Hänellä on ajokone, jolla saa näppärästi puut pinoon ja risuistakin suurimman osan tien varteen pois vietäväksi. Urakan hän hoitaa ensi viikon aikana, joten loppuviikosta päästään pohjia aloittelemaan. Kaivinkonemiehelle soittelin tänään ja sovimme, että he aloittavat ensi viikonloppuna. Käydään vaan ensin valmiiksi katsomassa paikat läpi.

Panospuhdistamo pitäisi kai tilata pikkuhiljaa, jotta saadaan maatöiden ohessa upotettua maahan. Siinäkään en lopullista ratkaisua ole tehnyt, mutta loppusuoralla ovat Uponorin Clean I ja Wavin-Labkon Biokem 6. Uponorin laite on hiukan kalliimpi, mutta toisaalta ehkä hieman helppokäyttöisempi ja huoltojen suhteen huolettomampi (vähemmän liikkuvia osia). Kumpikaan ei tosin TM-rakennusmaailman testissä täytä vaatimuksia (niin kuin ei mikään muukaan puhdistamo), mutta Laukaan rakennusvalvonnan mukaan laitteet silti kelpaavat.

Rakennuslupa pitäisi olla plakkarissa. Lupasivat, että tekevät torstaina päätöksen, mutta unohdin soittaa eilen ja varmistaa. No, odotellaan postia kunnalta.

Ensimmäiset laskut tontin oston jälkeen ovat alkaneet tippua postilaatikkoon, joten täytyy pikkuhiljaa laittaa mappijärjestelmä kuntoon kuittien ja laskujen dokumentoimiseksi. Tarkoitus on lisäksi, että dokumentoin kaikki kulut exceliin (kiitos Pekka hienosta mallista!), josta on sitten helppo jälkikäteen ihmetellä, mihin se kaikki raha upposi.

Eli tällaista tässä vaiheessa. Pahoittelen kirjoitusten verkkaista tahtia tässä vaiheessa, mutta kun ei ole oikein inspiroitunut enää kirjoittelemaan, kun on niin paljon tullut koneen ääressä vietettyä aikaa eri asioiden selvittelyyn liittyen.

Lopuksi vielä pari kuvaa työvaiheesta.

 Metsuri työssään, viimeisiä puita viedään kohta.


Kaikki puut kaadettuna. Tuohonko pitäisi mahtua talo ja kaikki? No, kaadetaan tarvittaessa lisää.

1 kommentti:

  1. Dokumentointi alkanut, toin isännälle talon väriin sopivat kansiot ;) vaaleanharmaat tietenkin :D
    -Heljä-

    VastaaPoista