Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

perjantai 4. kesäkuuta 2010

Tähän mennessä tapahtunut

Jospa muutamalla sanalla avaisin, mitä tähän mennessä on tapahtunut.

Helmikuussa 2010 päätimme laittaa vanhan talomme myyntiin. Asia on ollut muutaman kerran mielessä aina remonttien yhteydessä ja aina olemme päättäneet, että kyllä me tässä asutaan. Ja remontoineet. Ja ostaneet ison raskaan pianon, joka oli aika hankala saada olohuoneeseen. Ja remontoineet. Ja sitten, kun kaikki oli jotakuinkin saatu valmiiksi, päätimme sitten myydä talomme. Ehdimme asua v. -85 valmistuneessa talossamme Vihtavuoressa n. 4,5 vuotta ja remontoimme sen lähes kokonaan.

Pitkäaikainen haaveemme on kuitenkin ollut, että joskus rakennamme uuden, jotta ei tarvitse tyytyä kompromisseihin. No, ehkä sitä joutuu uudessakin joiltakin osin tyytymään kompromisseihin, mutta saapahan ainakin joitakin ratkaisuja mielensä mukaan.


Mutta asiaan...

Talo pistettiin myyntiin joskus maaliskuussa ja kas, se menikin heti kaupaksi. Meidät yllätettiin siis ns. housut kintussa ja rakennusprojekti tuli entistä todellisemmaksi. Ei auttanut kuin lähteä tontteja etsimään. Tai oltiin niitä oikeastaan jo hieman tutkailtu siitä lähtien, kun ajatus oli kypsynyt vanhan talon myymiselle.


Haaveena meillä oli löytää mukava tontti Vihtavuoren alueelta, jotta lasten ei tarvitsisi vaihtaa koulua ja koska itsekin olemme tykänneet alueesta. Tahdoimme kuitenkin asutusalueelta hieman rauhallisempaan suuntaan, joten katseemme suuntautui Vihtasillan alueelle. Muutaman soiton jälkeen meillä oli pari eri vaihtoehtoa ja lopulta muutaman viikon pähkäilyn jälkeen päätimme ostaa tontin Saviontien varresta, n. 4 km päästä Vihtavuoren "keskustasta". Tontille ei tuosta vaan saanut rakennuslupaa, koska yleiskaava on kesken, vaan piti hakea suunnittelutarveratkaisua. Hakemus saatiin jätettyä ajallaan ja päätös tuli viime perjantaina virallisesti.

Tontin katselun aikana aloitimme sopivan talomallin etsimisen ja löysimmekin Lapplin mallistosta sopivan aihion. Pyörittelimme aihiota edestakaisin ja välillä muitakin malleja harkiten ja lopulta vasta parin talotoimittajan palaverin jälkeen lopullinen malli alkoi selvitä. Tarjoukset pyysimme lopulta viideltä talotoimittajalta, joista yksi elementtivalmistaja, yksi precut-toimittaja ja kolme ns. pitkästä tavarasta tekijää.

Lopullisen valinnan toimittajasta teimme eilen. Valinta oli äärimmäisen vaikea, markkinajohtajan ja paikallisen hyvästä laadustaan tunnetun pitkästä tavarasta tekevän pienyrityksen välillä. Palattakoon myöhemmin, kumpaan päädyimme, kunhan sopimukset on saatu tehtyä. Talotoimittaja pääsee aloittamaan työt n. elokuun lopussa, johon mennessä pitää saada vähintään pohjat tehtyä ja jos ehdin/jaksan, teen itse perustuksetkin valmiiksi.

Keittiökaupat tehtiin jo edellisenä viikonloppuna, jotta talon tarkkoja pohjia piirrettäessä on toimiva keittiö ja kodinhoitohuone valmiiksi mietittynä ja lopulliset seinien paikat on sitten sen mukaan helppo piirtää. Samalla saimme varmistettua, että emme tarvitse ainakaan keittiön takia puolen metrin jatkoa taloon, mikä on aiemmin ollut tarkoituksena. Mietitään sitä jatkon ottamista vielä lähinnä yläkerran makuuhuoneiden tilantarpeen vuoksi.

Olemme tietenkin jo tässä kuluneiden kuukausien aikana ehtineet miettimään asioita pidemmällekin, eli sisustusmateriaalien valintaa, takka-leivinuunin mallia jne. Ja erityisesti pihasaunaa olen itse suunnitellut :) Mutta niiden päätösten aika on onneksi myöhemmin. Nyt täytyy saada projekti käyntiin.

Kiirettä pitää todella, jotta saadaan projektia eteenpäin siten, että päästään heinäkuun lopulla aloittamaan pohjien tekoa. Lähinnä tässä vaiheessa kiirettä sen vuoksi, että saadaan rakennuslupahakemus sisään. Konemiehen kanssa on sovittu, että pohjia aletaan kaivamaan heinäkuun lopulla, joten perustusten tekoon jää aikaa n. kuukausi. Tänä vuonna tuli otettua taas hieman ylimääräistä vapaata lomarahojen muodossa, joten aikaa pitäisi järjestyä ja ehtiipä sitä jopa heinäkuussa vähän lomailemaankin, mitä ei ennakkoon olisi uskonut.

Huomenna lähden tontille kaatamaan pienempiä puita ja vesakkoa ja katsotaan sitten, kuinka paljon pitää kaataa isompia puita. Aiemmin olen laskeskellut, että n. 15 isoa mäntyä, pari kuusta ja ehkä yksi koivu kaatuisi. Niistä olisi sitten tarkoitus (lähinnä männyistä) saada pihasaunavärkit.

2 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää, teillä on panostettu oikeassa suhteessa suunnitteluun. Mielenkiintoista seurata miten projektin eteenpäin meno vs. blogitekstien pituuden suhde kehittyy..(=

    VastaaPoista
  2. Jep, saas nähdä. Ehkä tää blogittaminen on hyvää terapiaa itse rakentamiselle :)

    VastaaPoista