Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Puunkaatoa ja palokärkeä

Nonih, kaupunkilaispoika joutui puusavottaan (no, ollaanhan me jo maalla asuttu 4,5 vuotta). Sen verran osasin varautua, että kävin Laukaan Rautiasta ostamassa viilan ja pyysin samalla hieman viilausohjeita. Aiemmin kun en ole moottorisahan teräketjua teroittanut, tunnustettakoon se nyt tässä. Onneksi oli saha mukana, niin osattiin valita oikean kokoinen viila.

Matkalla tontille soitin sahurille, jolla on kenttäsirkkeli. Mietittiin siinä, että ihan sama, vaikka sahataan heinäkuussa, kun ollaan joka tapauksessa myöhässä. Tämän vuoksi jätetään isompien puiden kaatokin vähän myöhempään. Tarkoitus olisi sahuuttaa männyistä pelkkahirsiä (aihioita) saunatarpeiksi ja ylijäämästä lankkua ja muuta. Ja sitä tuppeensahattua, jolla olis tarkoitus tehdä saunan katto. Pihasta joutuu todennäköisesti kaatamaan ainakin yhden suuren koivunkin, joten siitäkin saisi mukavasti tuppeensahattua koivua. Ei vaan heti tule mieleen, mihin sitä käyttäisi. Jos joku keksii, niin kommentoi. Jos en keksi mitään, niin täytyy tehdä polttopuita.

Tontille päästyäni laitoin ensin sahan kuntoon (tankkaus ja elämän eka teroitus) ja sen jälkeen puunkaatoon. Vesakko lähti ensimmäisenä ja sen jälkeen päästiin isompien puiden kimppuun. Päivä oli kovin tuulinen, välillä tuuli tosi kovasti puuskissa, joten puunkaatoa piti kokeilla varovasti aina kun oli tyyntä. En näin amatöörinä edes viitsi yksin lähteä isompien puiden kimppuun, joten kaatelin nyt sellaisia n. 15 cm halkaisijaltaan näreitä.

Älytön homma tuossa tontin raivauksessa on, varsinkin jos meinaa kaikki jätökset tuoda pois. Saas nähdä, tuleeko haudattua johonkin kaivantoon osa. Kaivinkonemies sanoi aiemmin, että joku hakefirma vois hakea poiskin pientä korvausta vastaan. Täytyy nyt katsoa. Tulishan noista komea juhannuskokkokin...

Ehdin tunnin verran sahailla, ekan tankillisen tyhjäksi ja sen jälkeen olikin lounastauko. Heljä ja lapset tulivat tontille Midian kautta kera kolmen pitsan (Laukaan parhaat pitsat, toim.huom!) sekä kahvia termospullossa ja eilen itse leipomiani kauralastuja. Tankkaus onnistui näin ollen loistavasti. Sahakin tuli tankattua ja harjoiteltua edelleen sitä teroittamishommaa. Hyvin se lähti luonnistumaan, kai. Ainakaan vielä ei terä vedä vinoon :)

Vähän aikaa tehtiin yhdessä raivausta ja Heljän kanssa kaadettiin pari puuta. Vaaratilannekin koettiin, kun meinasin, että vaimolla on liian pitkät jalat. No joo, pitäs varmaan olla vähän varovaisempi ja vähemmän innostunut sen sahan kanssa. Turvahousuja ja kenkiä en tietenkään omista, ei viitsi tuollaisen pikkuprojektin takia investoida. Täytyy toivoa (eli olla varovainen), että ei satu mitään.

Heljä ja lapset lähtivät jossakin vaiheessa ja itse jatkoin vielä vähän aikaa. Meni osittain hohhailuksi ja haaveiluksi, samalla tuli pihasaunan paikkaa mietittyä. Nyt se olisi tulossa pihan perällä olevan kallion päälle. Pihan perällä, talon takana on siis n. 2-3 metriä korkea kalliojyrkänne, jonka päällä on mielestäni hyvä saunan paikka.

Lähes kaikki pieneksi katsomani näreet ja vesakot tuli kaadettua, joten poistuin tontilta hyvissä ajoin. Täytyy aloitella tätä projektia hieman kevyemmin, jotta ei heti alussa väsähdä. Loppujen lopuksi onneksi pohjien teko venähtää heinäkuun lopulle, niin on tässä aikaa rauhassa suunnitella.

Kuvien kanssa meinasi käydä ohrasesti, kun kaikki muistikortit oli täynnä lasten koulun kevätjuhlan jäljiltä. Poistin yhden videon, jolla sain tilaa muutamalle otokselle, joten päivitän tuon google mapsin kuvan pois tuosta ylhäältä, kunhan ehdin.

Niin ja se palokärki. Olin juuri lopettanut sahailun, kun ihmettelin, mikä tuossa viuhahti. Katsoin puun latvukseen ja näin, että joku tikka se on. Tosi iso oli ja pitikin kotona googlettaa, mitä lajia (huom! en ole mikään lintuasiantuntija). Nähtävästi palokärki, josta Wikipedia sanoo, että on iso peloton tikka. No tosi peloton onkin, kun ei moottorisahaa pelkää. Kuvaa en ehtinyt linnusta saada, kun se lähti jatkamaan matkaa.

Lopuksi pari kuvaa päivän aikaansaannoksista:

Tontilta tielle päin.

Talon / pihan suuntaan. Vesakko on hävinnyt ja puut hieman harventuneet. Ei tosin vielä näytä oikein miltään.

1 kommentti:

  1. Hauska lukea näitä juttuja! Tsemppiä projektille. Mulla on teille sitten tuotavaakin, kunhan seuraavaksi nähdään.

    VastaaPoista