Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Sisustustöitä ja kalusteasennusta

Vierähtipä taas aikaa, kun jaksoin kirjoittaa tänne jotakin. Niin tiiviisti on mennyt aika sisustustöissä, että ei ole enää jaksanut päivittää blogia. Työt ovat edenneet kohtuullisesti viimeisen reilun kuukauden aikana, eli lähinnä sisustustöihin on keskittynyt tekeminen.

Eilinen eli lauantai oli erittäin mukava päivä, kun sain peräti viisi ukkoa talkoisiin. Siinä tuli päivän aikana valmiiksi minun viikon hommat, eli keittiö saatiin hyvään malliin, lasten huoneisiin tuli komeroiden asennus tehtyä ja viimeiset kipsilevyasennukset nauhoituksineen saatiin tehtyä. Suuri kiitos siis Jaakko K., Jaakko V., Markus, Ilpo ja Janne avustanne. Kiitos myös Pekalle, Laurille, Heikille ja Jyrkille aiemmista talkoopäivistä!

Luotan siihen, että kuvat valehtelevat enemmän kuin tuhat sanaa, joten tässä taas kuvia kuvatekstien kera:


Olohuoneen ja yläkerran aulan katto valmiina ja lähes kokonaan listoitettuna. Lopputulos on ihan kivan näköinen. Toivotaan, että myös akustisesti tästä valinnasta on hyötyä. Kirjoittelen sitten kokemuksia, kun on päästy asumaan. Kattolistat piti ottaa näihin tiloihin leveämpänä, koska levyjen asennuksessa jäi sen verran isommat raot reunoihin. Porraskäytävään asennettiin jo valaisimet, koska portaiden jälkeen on huomattavasti vaikeampi asentaa.
Ilmalämpöpumppu asennettiin jo tässä vaiheessa, jotta putkitus saatiin kokonaan piiloon. Suojattiin toki rakennusvaiheen loppuajaksi.

Keittiön ja eteisen laatoitus alussa. Laataksi "valittiin" 60x60 cm mitallistettu läpimassalaatta. "Valittiin" siksi, että ensin oli valittu toinen laatta (lasitettu 45x45 kokoinen), mutta sitä ei sitten ollutkaan saatavilla, joten Laatta-Leevi antoi tämän paremman laatan kohtuullisen edulliseen hintaan. Tässä laatassa oli haasteena melko suuri koko ja mittatarkkuus. Eli asennus tehtiin parin millin saumalla ja koska laatan reuna on melko terävä, oli laatat saatava samaan tasoon, koska laatan reunoihin jäävät pykälät tuntuisivat tosi helposti. Asennusta helpottamaan otettiin tasokiilasetti, eli laattojen alle/saumoihin laitettiin muoviset "lärpäkkeet" ja laatan asentamisen jälkeen vierekkäisten laattojen reunat kiilattiin samaan tasoon noiden ruskeiden kiilojen ja kuvan oikeassa reunassa näkyvien pihtien avulla. Ruokailutilan seinän tapetointin on vielä hieman kesken, tapetti Eco Studio -mallistosta.

Laatoitus lähes valmis. Sitä tehtiin kolmena eri päivänä, eli ihan yhtä soittoa ei tullut valmiiksi. Katon asennus tässä vaiheessa vielä hieman kesken.

Saumauskin nyt tehtynä. Kuvan ottamisen jälkeen lattia suojattiin suojapahvilla.

Olohuone alkaa olla lattiaa valille valmis ja telineet voitiin siten purkaa (ja pitikin purkaa, kun seuraavana päivänä tuli kalustekuorma). Verhotangotkin ovat jo paikoillaan. Olohuoneen tapetit ovat Eco Studio (kuvioseinä) ja Eco Metallic -kirjoista.
Kattokruunut piti asentaa paikoilleen ennen telineiden purkamista. Myöhemmin olisi ollut aika haasteellista 5,5 metrin korkeuteen.
Piippu pinnoitettiin Tikkurilan Tunto Karhea -pinnoitteella, jonka voi sävyttää haluttuun sävyyn. Sellainen virhe tuli sen laittamisessa, että olisi pitänyt ensin pohjamaalata piippu valkoiseksi, koska pinnoite on valkoinen. Pinnoitteen laittamisen jälkeen nimittäin tiilitasoite kuulsi läpi eli väri oli hieman harmahtava ja lisäksi johonkin kohtiin oli jäänyt pieniä "reikiä". Ongelma ratkaistiin maalaamalla pinta kertaalleen. Sillä tavalla pinnasta tuli itse asiassa hieman kiiltävämpi ja paremman näköinen. Täytyy takan kohdalla kokeilla ensin pohjamaalata ja sitten vasta pinnoittaa (ja maalata?).

Kalusteet tulivat telineiden purkamista seuraavana päivänä. Olohuone tuli lähes täyteen.

Keittiön kalusteet sijoitettiin ruokailutilaan. Tässä tila otettu jo "haltuun" rakennusaikaiseksi ruokailutilaksi :)

Työhuone, "pianohuone", kirjasto tai mikälie hyvällä mallilla. Tapetit Eco Studio (kuvioseinä) ja Eco Metallic -kirjoista. Katossa sama mdf-paneeli kuin yläkerran makuuhuoneissa.

Lattiakin valmiina. Parketti on Upofloorin kolmesauvainen valkolakattu tammi. Ennen parketin asennusta tasoitin pahimmat epätasaisuudet Kiillon hienotasoitteella (97). Tasoittaminen oli helppo homma, eli tasoite oli tosi löysää ja tasoittui lähes itsestään. Kaadettiin ämpäristä ja liipalla hieman ohjattiin mihin sitä piti saada. Pinta tasoittui sitten itsekseen sileäksi.

Ja piano paikoillaan. Täytyyhän joka raksalla piano olla! Ei vaan, tuntuu vähän hullulta tuoda raksalle piano, mutta kun perhe, jossa piano oli väliaikaissäilytyksessä, on muuttamassa toiselle paikkakunnalle tämän kuun lopussa, piti pianolle saada tila valmiiksi. Huone on nyt suojattu siten, että sinne ei pitäisi pölyä mennä, mutta saa nähdä miten käy.

Pikkutyttöjen huoneessa parketti paikoillaan. Parketin asennus on kyllä helppoa ja yksinkin pystyy tekemään vielä tämän kokoista huonetta. Hieman sovelsimme asennusohjetta, eli hieman eri tyylillä asennus onnistuu helpommin, kuin mitä ohje kertoo. Lattialaatoituksessa käytetyt kiilat olivat tässäkin hyödyksi.

Isojen tyttöjen huoneen parketti lähes valmiina.

Yläkerran vessaan tuli lattialämmitys (muutenhan yläkerrassa mennään seinäpattereilla / ilmalämpöpumpulla). Asensin Devimat-maton ja tein sen jälkeen Kiillon lattialämmitystasoitteella reilun kahden sentin valun. Valu meni vähän tuhraamiseksi, eli olin ottanut yhden säkin liian vähän tavaraa, joten valu jäi vajaaksi yhdestä nurkasta. Paikkasin sen samana iltana uudella satsilla, mutta jostain syystä se erä jäi jäykemmäksi, eikä silottunut ollenkaan samalla tavalla, kuin eka satsi. Viimeistelin sitten vielä homman laittamalla yhden säkin satsin hienotasoitetta. Eli hieman värkkäämiseksi meni, mutta jospa siitä jotakin tulee.

Keittiössä listat paikoillaan yhtä ikkunaa lukuun ottamatta. Eli vain kalusteet puuttuvat. Keittiön seinät on maalattu samalla sävyllä kuin eteinen. Katossa sama mdf-paneeli kuin yläkerran makuuhuoneissa.

Alakerran wc:n laatoitus hyvällä alulla, eli kolme seinää lähes valmiina. Kiitos Jyrkille avusta!
Itsekin pääsin hieman laatoituksen makuun, eli yläosa on minun tekemää. Kolme seinää tulee tällä kiiltävällä valkoisella 25x40 cm laatalla ja yksi seinä ruskealla mosaiikilla.

Kylpyhuoneen alaslasku tehtynä ja alupaperi odottamassa vesieristeellä tiivistämistä. Tein hieman turhaa työtä noiden halogeenien kotelointien kanssa, eli en muistanut niitä siinä vaiheessa, kun tehtiin alaslaskukoolausta. Kotelointi olisi voitu jättää kokonaan pois, jos alaslasku olisi jätetty hieman ylemmäksi ja alumiinipaperin jälkeen olisi koolattu kakkoskakkosella, mutta nyt en viitsinyt laskea katon pintaa enempää, joten värkkäsin halogeeneille tuollaiset kotelot alumiinipaperista.

Hanakulmarasiat pitäisi olla ainakin riittävän hyvät nyt, eli tuli nauhoitettua kahteen kertaan, kun eka kerta tuli vähän huonosti tehtyä.

Alumiinipaperi tiivistettiin seinänurkissa vesieristeen kanssa.

Vesieristin samalla saunan lattianurkatkin, kun tein nauhoituksia muualle. Onpahan sitten nopeampi tehdä lattian vesieristys, kun on sen aika. Nauhoitukseen tuhraantuu yllättävän paljon vesieristettä...

Keittiökalusteita pääsimme asentamaan kuluneella viikolla. Perjantaina saatiin saareketta lukuun ottamatta rungot paikoilleen Jaakko K:n kanssa. Pöytäkaapit asensimme 2-3 kertaa, eli ensin jäi huomioimatta tasojen koot ja niiden mittaheitot. Onneksi kävimme mittaamassa ne ja päädyimme ottamaan asennusvaraa kiilojen avulla n. puoli senttiä. Illalla nostimme kivitasot lämpenemään sisälle, jotta voitiin lauantaina asentaa ne.
Markus asentaa ikkunalistoja. Kivitasojen asennus oli kohtuullisen simppeli homma, vaikka hieman painavia olivatkin. Kahteen pekkaan onnistui kuitenkin mainiosti ja olihan siinä välillä Jaakkokin mukana.

Jaakko asentaa kalusteovia.

Keittiö lauantai-iltana. Tiskikoneen kanssa oli hieman säätämistä, mutta nyt se alkaa olla melkein valmis, etulevy puuttuu enää. Saarekkeen asennus odottaa pienen seinän pätkän tekoa, eli ensi viikolle jäi sen osalta vielä puuhasteltavaa, samoin kuin sokkelien ja loppujen vetimien asennus.

Jääkaappikomero jätettiin vielä asentamatta, eli täytyy odottaa, että sähkömies käy ensin kytkemässä pistorasiat, jotta niiden asennus ei turhaan vaikeudu. Keittiön ovet ovat Puustellin uutuusovia, eli materiaaliltaan Fino-oven tyyppiset melamiiniovet, kuviona aaltoileva raitakuvio, hieman kuin Fino-ovessa, mutta leveämpää raitaa. Puustellin myyjän mukaan pitäisi olla puuovien jälkeen kestävimmät. Aika näyttää...

Isojen tyttöjen huoneen komerot valmiina.

Samaten pikkutyttöjen huoneessa. Vetimet jäivät näissä mielestäni hieman turhan alas, eli oven "välikuvio" oli hassun alhaalla ja vedin kuitenkin käytännössä passasi siihen parhaiten. No, onhan kyse kuitenkin lasten huoneista. Ovena on maalattu mdf-ovi, jossa urakuviot ikään kuin olisivat ns. peiliovia.

1 kommentti:

  1. Hei, oletteko olleet tyytyväisiä isoon valkoiseen laattaan? Mitä saumaa käytitte? Onko sauman puhtaanapitämisessä,ollut hankaluuksia? Kiitos jos ehdit vastaamaan. Meillä laatoitus edessä.

    VastaaPoista