Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

torstai 24. helmikuuta 2011

Väliseinien tekoa, sähköistystä, ulkoverhouksen tekoa, uunin muuraus ja sisustuksen aloitusta


Taisi tulla nyt pohjat kirjoitustauossa. Viimeinen reilu kuukausi on ollut niin tapahtumantäyteinen, että ei ole ehtinyt/jaksanut/viitsinyt blogia päivittää. Nytkin olen sen verran laiska, että liitän lähinnä kuvia kera kuvatekstien.

Yleistilanteena voisi mainita kuitenkin alkuun, että urakoitsija teki hienon loppukirin tammikuun lopussa ja sai väliseinät tasoituksineen valmiiksi vain päivän myöhässä. Itse tein tammikuun lopun ulkoverhousta ja sain sitä mukavasti eteenpäin. Sen jälkeen olen siirtynyt sisätiloihin ja ulkoverhous odottaa kelien lämpenemistä. Yhtenä lauantaina teimme Teemu K:n kanssa autotallin sisäkaton koolauksen mutta sittemmin olen pistänyt autotallin rakentamisen hyllylle odottamaan muuton jälkeistä aikaa. Eli nyt keskitytään puristamaan muuttopäivää mahdollisuuksien mukaan lähemmäksi. Jaakko K:n lohduttavin sanoin, se on huomisen jälkeen taas yhden päivän lähempänä... Maaliskuun lopun olemme käytännössä hylänneet, eli hiukan turhan tiukaksi menisi aikataulu, vaikkakin palkkasin avukseni kirvesmiehen n. kuukaudeksi mm. laatoitustöihin. Katsotaan sitten, miten tässä käy.

Viime viikkojen aikana on tietysti tullut kierrettyä mm. laattakaupoissa valitsemassa laattoja sekä useita päiviä on mennyt erilaisia tarvikkeita noutaessa. Laattavalinta on hoidettu siten, että minä olen käynyt valitsemassa ja Heljä on käynyt hyväksymässä. Keittiökalusteiden tarkistusmittaukset on tehty ja toimituspäiväkin jo tiedossa (15.3.). Portaista olen pyytänyt tarjouksia, lopullinen valinta on vielä tekemättä. Porrastoimitus ei välttämättä ehdi maaliskuun loppuun mennessä, joten senkään vuoksi ei siihen muuttoa ehkä saada.

Tässä siis kuvia viimeisen kuukauden varrelta:

Väliseinien tekoa ja tasoitusta

Urakoitsija teki siis hyvän loppurutistuksen väliseinien kanssa. Sähköurakoitsijakin sai sopivasti sovitettua aikataulut ja kävi kolmeen mieheen kaksi pitkää päivää tekemässä johdotuksia. Samaten putkimies kävi asentamassa hanakulmarasiat ennen seinien levytystä.

Väliseinärunkoja
Pesutilojen kiviseinien muuraus aloitettu. Urakoitsija muurasi kahi-pontista. Onneksi otin urakkaan mukaan tämän :)

Vaatehuoneesta menee alakertaan nyt iv-putkien lisäksi nippu sähköjohtoa sekä ilmalämpöpumpun kylmäaineputket.
Meinasin unohtaa kalusteille tuet. Onneksi muistin ennen levytystä...


Levytys aloitettu.

Tasoitus aloitettu. Onneksi otin myös tämän urakkaan mukaan :). Tasoitusfirman miehet tekivät kahteen mieheen kuusi päivää töitä. Minulla olisi mennyt ainakin kuusi viikkoa...
Pesutilojen kiviseinät muurattuna.

Ulkoverhouksen tekoa

Ehdin tehdä ulkoverhousta reilun parin viikon aikana jonkin matkaa. Loppu jäänee muuton jälkeiseen aikaan. Ulkoverhouksen teko on ollut mukavaa ja motivoivaa, kun lopullista jälkeä on tullut nopeasti. Pienet pakkaset ovat olleet oikein hyvä keli tälle hommalle, pahimmoillaan taisi olla 20 astetta pakkasta, mutta homma sujui silti mukavasti, kun kävi välillä lämmittelemässä.

Ensimmäisen päivän tulos.

Tien puoleinen sivu. Tässä meni yksi päivä.

Terassin puoleinen sivu.

Päivänvalossa sama sivu.

Metsän puoleinen laita. Tässä vaiheessa tarvittiin jo telineitä.

Ensimmäinen seinä valmiina! Telineet ovat yhä ylempänä...

Räystäsalusetkin paikoillaan. Kiitos Pertille avusta!

Autotallin tekoa


Kuvittelin vielä tammikuussa, että ehtisin tehdä autotallia eteenpäin "siinä sivussa". Teimmekin yhtenä lauantaina Teemun kanssa katon koolauksen / ilmansulkupaperin asennuksen. Lisäksi nosto-oven toimittaja kävi yhtenä lauantaina ottamassa tarkistusmitat. Sittemmin olen laittanut autotalliprojektin hyllylle odottamaan kevään tuloa...


Autotallin ja varaston katto koolattuna. Ilmansulkupaperin teippaukset oli vähän hankala tehdä pakkasessa. Lopulta keksimme käyttää halogeenivalaisinta apuna, eli teipatessa veimme lamppua edellä ja se lämmitti sen verran teipin liimaa, että tarttui hyvin kiinni.


Takkaleivinuunin teko


Takkamuurarimme tekaisi meille jämerän takkaleivinuunin. Laskeskelimme, että piipun peltitasoon asti varaavaa massaa on n. 6 000 kg, eli ei tarvii ihan joka päivä pitää tulia, kun lämmittää vähän enemmän kerralla.

Lähtötilanne, eli tarvikkeet kannettu sisälle. 

Ensimmäisen päivän tulos, eli kuorimuurausta.

Toisen päivän jälkeen.

Kolmannen päivän jälkeen oltiin jo pitkällä.

Neljä päivää meni muuratessa. Jämerä on lopputulos.

Uuni oikaistuna ja leivinuuniluukku kiinitettynä. Timppa tasoitti samalla piipun toiseen kertaan (tasoitemiehethän vetivät ekan kerroksen).

Ekat tulet takassa :) Tasoitus tehtiin viikko uunin muurauksesta ja sen viikon ajan pidin rakennuslämmitintä puhaltamassa lämpöä eli kuivattamassa uunia. Nyt sitten pidetään joka päivä pientä tulta, jotta uuni kuivuu.


Sisustuksen aloittelua

Kolme viimeistä viikkoa on mennyt sisustushommissa. Eli aloitin tasoitemiesten poistuttua tasoituksen viimeistelyllä (siis lähinnä pienten kolhujen ym. paikkauksia) ja pohjamaalauksella. Olen tehnyt hieman limittäin eri asioita ja vaikka osa pinnoista on vielä pohjamaalaamatta, on osa huoneista jo hyvinkin pitkällä. 

Muutama sana sisustuksen periaatteista ja materiaalivalinnoista lienee paikallaan. Eli makuuhuoneet tulevat siten, että osa seinistä tapetoidaan ja osa maalataan, tehosteseiniä siis. Olohuone ja työhuone/kirjasto tai mikälie tulee kokonaan tapetilla. Keittiö ja eteinen maalataan, ruokailutilaan tehosteseinä tapetista. Kattoon tulee makuuhuoneisiin sekä keittiöön ja eteiseen mdf-paneeli. Olohuoneen ja yläkerran aulan kattoon päätin laittaa akustiikka-kipsilevyn, jotta meteli / jälkikaiut pysyisivät edes jotenkin kurissa. Vertasin eri tuotteita ja päädyin lopulta Danolinen Danopaneliin, joka esitteiden mukaan on kohtuullisen helppo asentaa ja pinta on lopullista eli ei tarvitse tasoittaa / maalata.

Tässä vaiheessa kiitos Pekalle ja Jaakko K:lle kattopaneloinnin aloittamisesta ja pahoittelut Pekalle ajotien huonoista aurausmerkeistä!

Värivalinta meni vanhempien makuuhuoneen ja yläkerran aulan osalta aluksi pieleen. Piti olla harmaata, oli lilaa. Ei auttanut kuin hakea uutta maalia. Vasemmalla oikean värinen, oikealla väärä... Värit tosin eivät varmaan näytä näytöllä ihan samalta kuin luonnossa.

Vanhempien makuuhuoneen katto valmiina ja ensimmäisiä listojakin paikoillaan. Makuuhuoneiden katot tulevat mdf-paneelista. Valitsin sellaisen paneelin, jossa ei tule perinteistä rakoa saumaan, vaan saumaan jää vain kapea raita. Mielestämme on tosi onnistuneen näköinen ja sopii hyvin yhteen olohuoneen Danopanel-levytyksen kanssa.

Jeremian huoneen tapetti Eco Nina Jobs musta kahdella seinällä, kaksi seinää maalattu valkoiseksi.

Vanhempien makuuhuoneen tapetti Eco Lotus sininen kukka kahdella seinällä, kaksi seinää maalattu harmaaksi.

Pikkutyttöjen huone on vaaleanpunainen :) Eijffingerin Pip-malliston vaaleanpunaista lintutapettia yksi seinä, loput maalattu vaaleanpunaiseksi. Niin imelää...

Isojen tyttöjen huoneessa kaksi seinää Eijffingerin Uniroyal -malliston turkoosi kukka, loput seinät maalattu valkoiseksi. Alakulmassa näkyy tekemäni pätevä tapetointiapu, eli tuon avulla tapetointi on helppo tehdä yksinkin. Rulla vaan telineeseen ja vetää siitä seinään.

Jeremian huone on lattiaa ja ovea vaille valmis. Yritän tehdä listoituksia aina kun mahdollista, jotta ne eivät jäisi yhdeksi isoksi urakaksi loppusuoralle ja sitten joutuisi käytännössä tekemään vielä muuton jälkeen niitä. Pyrkimyksenä on muuttaa listoja myöten valmiiseen taloon (siis sisältä, ulkoa on varmasti kesken).

Vanhempien makuuhuone lattiaa ja ovea (ja liukuovikomeroa) vaille valmis. Pari listaa puuttuu, tehdään ensin liukuovikomero.

Olohuoneen katon levytys aloitettu. Danopanelin alle tulee 5 cm villa ja lautakoolaus k300. Levyt ovat 600x600 kokoisia ja ne kiinnitetään ruuveilla / levyn reunoissa olevilla kiinnityslärpäkkeillä. Kun lähdöt on tehty huolella, on levytys kohtuullisen helppoa. On tosin kahden miehen hommaa, eli toinen asettelee levyt paikoilleen valkoiset hanskat kädessä, toinen ruuvaa kiinni.

Levytys on jo aika pitkällä. Osa yläkerran aulasta kesken.

Levyjä jäänee sen verran yli, että niistä riittää vielä molempien vessojen kattoihin. Saapahan sielläkin äänet kuriin :). Ei vaan, oli alunperin tarkoitus paneloida, mutta ei viitsi jättää kalliita levyjä käyttämättä.

Isojen tyttöjen huoneen katto listoja vaille valmis.

Pikkutyttöjen huoneen katto puoliksi valmis.

Lopuksi vielä olohuoneen ikkunoista avautuva mahtava talvinen näkymä. Ilma on tosin turkasen kylmä, mutta auringonpaiste lämmittää sekä taloa että mieltä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti