Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

maanantai 23. elokuuta 2010

Sokkelit valmiina ja tasoitettuna

Viime tiistaina sain täydennyskuorman betonia autotallin anturaan, joten saatiin sekin sitten valettua valmiiksi. Hintaeroa itse myllytetylle betonille tuli 70 euroa, joten en viitsinyt angiina päällä alkaa sekoittelemaan. Lisähintaa laskentavirheestä tuli kaiken kaikkiaan 150 euroa. Tyhmästä päästä kärsii lompakko.

Soitin K-Rautaan ja ihmettelin heille, miksi viemärin tarkistusputkesta puuttuu jokin osa. Eli teleskooppiputken yläpuolinen osa ei mene tiiviisti alapuoliseen putkeen. Selvisi, että "pojat" olivat toimittaneet väärän alaosan meille. No, muuten hyvä, mutta kun se on jo upotettu paikoilleen. He lupasivat, että sen voi kyllä vaihtaa, eli ei auttanut muu kuin kaivaa tarkistusputki ylös.

Laukaan Rautiasta soitti viikolla ja kyseli, miten kävi perustustarviketarjouksen kanssa. Sanoin, että muuten oli ihan samoissa K-Raudan kanssa, mutta styroxi oli yllättävän kallista (K-Raudan hinta routa-styroxille oli reilu 40 euroa / paketti ja Rautian hinta yli 60 euroa). Myyjä ihmetteli, kuinka K-Rauta voi tarjota niin halvalla. Selvisi, että Rautian hinta olikin kuutiohinta, ja pienen laskutoimituksen jälkeen totesimme, että Rautian kautta styroxit olisivatkin tulleet pari sataa euroa halvemmaksi. Olin vain kiireessä katsonut, että onpa kallista styroxia ja tilannut tavarat K-Raudasta. No, katsotaan seuraavan kerran sitten uudestaan...

Sain sovittua sokkelin muurausurakankin. Alun perin olin siinä harhakuvitelmassa, että muuraisin itse sokkelit ja korkeintaan palkkaisin muurarin ollen itse apumiehenä. Todellisuus on kuitenkin kuvitelmia ihmeellisempää ja niinpä totesin, että kun kesälomatkin tuli lusittua, ei muuraus minulta onnistu. Palkkasin Tapperin Jimpan ja Muhosen Heikin muuraamaan sokkelit ja se oli kyllä viisas veto. Oli ilo katsella, kun ammattilaiset tekivät hyvää jälkeä ja sokkelit tulivat valmiiksi nopeasti. Itse en olisi millään pystynyt tuota urakkaa tekemään. Jimppa ja Heikki aloittivat keskiviikkona talon sokkelista tehden pitkän päivän ja alla tulos:
Mukavalla mallilla. Ammattilainen osaa suunnitella tuon tekemisen viimeisen päälle. Ihmettelin, miksi nuo harkot pitää tuohon päälle nostaa pystyyn. Siitä se valkeni, eli ne on siitä kätevä kaataa suoraan paikoilleen. Talon sokkeli muuten meni siinä mielessä mukavasti, että yhtään harkkoa ei tarvinnut leikata, vaan meni täysillä harkoilla.


Jimppa ja Heikki jatkoivat parina iltana ja autotallin tulivat tekemään lauantaina. Myös pilariharkot he muurasivat lauantain aikana. Itse mittailin pilareiden paikat ja yllättävän lähellä ne olivat. Kahta pilarin anturaa siirsin hieman rautakangen avulla, jotta menivät paremmin paikoilleen. Lopulta Jimppa ja Heikki olivat myös parin pilarin raudoitukset tehneet uudestaan, jotta saivat oikeille paikoilleen.

Lauantai olikin sitten pitkä päivä ja yritimme tehdä asioita niin paljon eteenpäin kuin pystyimme. Aamupäivä meni hieman hohhaillessa ja harkkoja kantaessa. Lisäksi purin anturalaudoitukset talon
ympäriltä. Todella helppo oli laudoitukset purkaa, kun ne oli tehty "elementeistä". Siinä on nyt pihassa iso pino valmista siivua, kuka vaan tarvii. Ajattelin, että myyn nuo muotit puutavaran hinnalla jollekin tarvitsijalle, joten pelkällä puutavaran hinnalla saisi valmiit muotit. Täytyy käydä tarjoamassa Brittilän rannan uudella alueella jollekin rakentajalle.

Urakoitsija kävi aamupäivällä tuomassa työmaakyltin pellolle, joten on sekin byrokratia nyt kunnossa. Ei ne tosin rakennusvalvonnassa ole olleet siitä kiinnostuneita, täällä maalla ei ole niin tarkkaa. Lisäksi urakoitsija lupasi lainata liippaa, jolla sokkelin tasoitus on helppo tehdä. Itsellä kun oli vain jokin Pekalta lainattu hiukan liian pieni ja väärän mallinenkin lasta.

Iltapäivän puolella aloitin sitten sokkelin tasoituksen. Vanha kunnon Hong Kongista ostettu porakone (maksoi 12,90 joskus kymmenen vuotta sitten) antoi jo ensimmäisen sekoitussatsin kohdalla ymmärtää, että nyt ollaan liian kovilla. Toisen satsin sekoituksessa savut tulivat sitten ulos, joten se porakone oli tullut tiensä päähän. Hyvin se palveli hintaansa nähden. Oikeisiin töihin sitä tosin ei ole tarkoitettu. Onneksi Jimppa lupasi lainata omaa sekoitintaan, joten hain sen saman tien ja pääsin jatkamaan hommaa. Oikealla kunnon sekoituskoneella homma toimikin hiukan paremmin.

Sokkelin tasoitusta. Alku meni harjoitellessa, lopussa tuntui, että alkaa jo vähän osata. Sokkelin tasoitus oli muuten huomattavasti mukavampaa tehdä nyt, kun ulkopuolisia täyttöjä ei ole vielä tehty. Äkkinäisellä alkoi tosin selkää särkemään jo tuossakin asennossa pidemmän päälle, mutta kyykyssä maanrajassa tehden olisi monin verroin hankalampaa. Suosittelen siis ehdottomasti tätä tapaa. Pinnoitusta emme varmaankaan ehdi tehdä ennen ulkopuolisia täyttöjä, joten se jää myöhemmäksi.

Heljä aloitti oman urakkansa talon sokkelin sisäpuolisella eristämisellä, eli styroxia kaksi kerrosta sokkelia vasten. Muutamalla nelosen naulalla kiinni, niin pysyvät sisätäyttöihin saakka paikoillaan.

Heljä naulaa styroxia. Nuo raudoitukset ovat kantavien väliseinien anturoiden tartuntoja.

Kun Heljä oli saanut styroxit paikoilleen, käynnistin betonimyllyn ja tein muurauslaastia. Tällä laastilla Heljä sitten teki anturan toiseen laitaan viisteen, jota myöten patolevy asennetaan, eikä tarvitse erikseen asentaa bitumilevyä. Yhteensä laastia taisi mennä viisi myllyllistä, eli aika mukavasti.
Heljä pääsi muuraushommiin :)
Itse tein sokkelin tasoituksen talon osalta loppuun ja auttelin sitten Heljää viisteen teossa. Loppua kohden virta alkoi loppumaan, eikä millään olisi enää jaksanut pestä työkaluja, mutta ei auttanut, sekin oli tehtävä.

Päivän tulos. Näyttää hyvältä ainakin omaan silmään.

Lauantai-iltana palauttelin työkaluja Jimpalle ja alkoikin ripsimään vettä. Ei auttanut, kuin lähteä suojaamaan vasta tehty sokkelin tasoitus. Nostelimme Jimpan kanssa finnfoam-levyjä sokkelin päälle ja anturan muottisiivuja päälle. Homma toimi muuten hyvin, mutta seuraavana päivänä huomasin, että levyjen rakojen kohdalla juuri tehtyyn viisteeseen oli vesi porannut reikiä. Lisäksi sunnuntain kovat tuulenpuuskat olivat lennättäneet osan levyistä pois sokkelin päältä ja samalla osa sisäpuolisista styroxeista oli irronnut. No, täytyy ne kiinnitellä uudestaan.

Tänä iltana kävin sitten yksin tontilla ja tasoittelin autotallin sokkelin sekä poistin anturalaudoitukset tallin ympäriltä. Tasoitus alkoikin sujua jo oikein mukavasti, jälki ja vauhti parani koko ajan. Niin tietysti tässä kävi, niin kuin monessa muussakin, eli juuri kun oppi miten tehdään, tuli urakka valmiiksi. Illan jo pimetessä viimeistelin talon sokkelin tasoituksen, eli vetelin tasoituksessa jääneet rippeet pois. Ne lähtivät kätevästi kittilastalla.

Soittelin kaivinkonemiehelle ja sovimme, että hän tulisi loppuviikosta aloittelemaan sisätäyttöjä. Talon täyttö pitää tehdä kahdessa vaiheessa, koska välissä täytyy valaa väliseinien anturat ja muurata niiden perustukset. Hiukan kiire meinaa taas tulla, eli mielellään patolevyt saisivat olla paikoillaan ja sadevesiputket hollilla, jotta ulkotäyttöjäkin voisi tehdä samalla. Huomenna täytyy siis taas ahkeroida.

Puhdistamokin oli muuten viimein tullut tontille. Olin jo ehtinyt huolestua, kun sitä ei kuulunut, vaikka alunperin lupasivat toimituksen elokuun puoleen väliin. Soitinkin sitten viime viikolla K-rautaan ja selvisi, että odottelivat tarkistuskaivoa, itse puhdistamo oli tullut jo aiemmin varastoon. Toimittivat sen sitten tänään tontille.

Sähköliittymää ei ole vielä kuulunut. Se on nyt viikon myöhässä. Tontilla on sen vuoksi ollut nyt reilun viikon aggrekaatti vuokralla. Muuten ei harmita, kuin että kohta olisin jo vuokran hinnalla ostanut oman aggrekaatin. No, sähköliittymäsopimuksen mukaan meille pitäisi kyllä tulla hyvityksiä tuosta myöhästymisestä sen verran, että ei tässä pitäisi tappiolle jäädä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti