Saviontie

Saviontie
Talo tielle päin.

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Lopputarkastusta vaille?

Jahas, aikaa on vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta lähes kolme vuotta. Pahoittelen, mutta siinä kävi, kuten usein käy, että loppusuoralla voimat loppuu ja keskittyminen menee olennaiseen. Tiivistetään tähän lyhyesti, mitä tapahtui toukokuun viimeisen päivän 2011 jälkeen.

Sisustuksen viimeistely tehtiin kesäkuussa muuttokuntoon ja muuttamaan päästiin kesäkuun puolivälissä 2011. Tässä vaiheessa moni paikka oli pahasti kesken, mutta tärkeintä oli, että vihdoin päästiin omaan uuteen kotiin! Siitä rakentaminen jatkui pikku hiljaa ja paikat on tulleet pala kerrallaan valmiiksi. Pihat saatiin tehtyä kesällä 2012 kuntoon.

Tällä hetkellä tilanne on se, että autotalli on oikeastaan täysin valmis, pari pientä maalaushommaa puuttuu. Talosta puuttuu pari listaa (eikös nää oo pakolliset puutteet).

Mutta mikä tärkeintä, se mitä jo ekassa kirjoituksessa kesällä 2010 kirjoitin, pihasauna alkaa olla valmis. Viime viikonloppuna sain jo lauteet (lähes) paikoilleen, mutta kiuas odottaa vielä kasaamista. Löysin viime syksynä käytetyn oikein vanhan aitokiukaan, josta aion saada kunnolliset löylyt antavan kiukaan saunaan. Tavoitteena juhannussaunaan 2014 :)

Tässä pari ihan tuoretta kuvaa:

Talo tieltä päin kuvattuna. Nostettiin peltoa tästä etureunasta, jotta saatiin tasaisempaa aluetta siihen. Rivissä muutama pylväspihlaja tai mitä lie ne oli virallisesti ja taaempana muutama omenapuu. Metsän laidassa marjapensaat. Nurmikko tälle kesälle eka kerran ajettu, paitsi tuosta pellolta, kun pitäisi tuo päältäajettava leikkuri huoltaa ensin.


Tärkein, eli pihasauna. Ulkoa rännejä ja muutamia muita peltejä vaille valmis :)
Hirret on ulkoa käsitelty rautasulfaatilla (rautavihtrilli toiselta nimeltään), joka harmaannutti hirret n. viikossa. Tein liuoksen (muistaakseni 2 kg tavaraa 10 litraan vettä), kaadoin liuoksen puutarharuiskupulloon (sellaiseen, jolla mm. myrkytetään puita jne), ruiskutin/sumutin ja tasoitin pensselillä. Oli helppo ja halpa homma! Suojavarusteina kertakäyttöhaalari + suojalasit + hengityssuojain. Tämä tehtiin viime kesänä (muistaakseni), käsittely pitäisi tehdä vielä raakaponttilaudalle. Saunan veisti eräs paikallinen hirsiveistäjämestari ja jälki on mahtavan hyvä. Loput saunasta olen tehnyt itse (jopa piipun muurauksen, kun muurari ei ehtinytkään tulla tekemään), mutta apuna on silloin tällöin ollut kavereita, mm. Jaakko, kiitos!



Saunan lattia on osin laatoitettu (kiukaan ja piipun alle valettu betonilaatta + siihen päälle pakkasenkestävä laatta) ja loppuosa mäntylankkua, joka on öljytty Supi Lattiaöljyllä. Lauteiden alla ränni, josta vesi menee saunakaivoon. Lattiassa on ympäriinsä seinänvierillä raot, joten happea pitäisi saunassa riittää. Lattiaa ei ole eristetty.



Sauna sisältä. Katossa se kuuluisa tuppeensahattu kuusi omasta "metsästä". Lauteet tein tuppeensahatusta haapalankusta, jonka sahautin jo toissa kesänä. Pikkaisen oli lankut vetäneet kieroon (olisi kuivatessa pitänyt olla huomattavan paljon enemmän painoa päällä), mutta meinaan sitoa suoraksi kulmaraudoilla, vaikka hankaloittaakin sitten lauteiden pesua.

Sen verran kaupunkilaisia ollaan, että sähköt tuli saunaan, jotta saatiin sisävalo. Kiukaaksi tulee tosiaan käytettynä ostettu Aitokiuas AK-57 ja veden lämmitykseen ostin käytetyn vesipadan.

Kokemuksia joistakin yksityiskohdista talossa:
- Korkea olohuone on mahtava ja kattoon valittu Danopanel-akustiikkalevy toimii todella hyvin. Ilman sitä olisi todella kaikuva, mutta nyt on oikein mukava. Tämä panostus ei jäänyt harmittamaan, vaikka hieman kallista olikin.
- Talossa on paljon ikkunoita ja kun sisustus on hyvin vaaleasävyinen, on talo todella valoisa sisältä.
- Lämmön jakautuminen on toiminut yllättävän hyvin. Mehän lämmitetään pääasiassa leivinuunilla ja sitten rinnalla ilmalämpöpumput ylä- ja alakerrassa. Se mitä pelättiin, että yläkertaan tulisi liian kuuma, ei todellakaan ole toteutunut, eli lämpö pysyy mukavan tasaisena joka paikassa. Ainoastaan kovilla pakkasilla täytyy laatta-alueilla pitää lattialämmitystä mukavuuden takia päällä (lähinnä keittiö, kun sinne liesisaarekkeen taakse ei takan lämpö lattiaa lämmitä). Kosteissa tiloissa, eli pesuhuoneessa lämmitys on toki ympäri vuoden päällä.
- Olohuoneeseen ja koko yläkertaan laitettiin parketti ja se oli hyvä valinta. Puu on miellyttävän lämmintä ja itse asiassa meillä ei ole olohuoneessa ja "pianohuoneessa" ollut ikinä lattialämmöt päällä. Eli tässäkin materiaalivalinta loppupelissä säästää pitkässä juoksussa.
- Autotalliin en idioottina laittanut lattiakaivoa ja se on harmittanut tosi paljon. Ei tullut ajateltua, mitä tapahtuu, kun lumisella/loskaisella autolla ajaa talvella sisään.
- Ilmanvaihtokoneeksi olisi pitänyt valita vähän parempi, kuin ihan peruskone (nyt joku SunAirin malli). Ei pysty kunnolla säätämään ja pakkasilla pätkii koko ajan.

Tässäpä terveisiä tältä erää. Voi olla, että kirjoitteleminen jää tähän, tai ehkä pitää sitten kuitata, kun lopputarkastus on pidetty. Ajattelin sen pitää kerralla kaikkiin rakennuksiin, eli tuo sauna ensin valmiiksi.

1 kommentti:

  1. Heh :-) Onhan se tämä meidänkin "torppa" tovin tässä seissyt mutta autokatos vielä uupuu... Aina tuntuu tulevan mutkia matkaan kun meinaa aloittaa. Mutta, jospa se teko alkaisikin samaan aikaan kun teillä päästään JuhannusSaunaan :-)

    VastaaPoista